Η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τις σημερινές συνθήκες είναι αυτονόητη. Ομως, το θέμα συζήτησης πρέπει να είναι η υλοποίηση των μέτρων που θα επιλύσουν το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό.

Το Συμβούλιο πρέπει να αναγνωρίσει ότι το Μεταναστευτικό έχει γενεσιουργό αιτία τους πολέμους της Μέσης Ανατολής και του Αφγανιστάν, οι οποίοι οφείλονται στον συνεχή πολεμικό ανταγωνισμό των δύο υπερδυνάμεων. Κατά συνέπεια, πρώτιστη ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι το αίτημα προσφυγής στον ΟΗΕ και η σύγκληση, μέσω ΕΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε για τις πολύ μεγάλες ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση παρέμεινε ουσιαστικά παρατηρητής και όχι μόνο δεν έπραξε τίποτα για να αποτρέψει το κύμα των μεταναστών, αλλά με τις ενέργειές της συνέβαλε στη γιγάντωσή του. Οι δηλώσεις του Τύπου «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα» αποτέλεσαν ανοιχτή πρόσκληση προς τους δουλεμπόρους, τη στιγμή που το μείζον πρόβλημα είναι η φύλαξη των συνόρων. Αυτό που σήμερα ζητούμε να πράξει το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να το είχαμε ήδη επιτύχει εμείς με το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό με οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ.

Το Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει τα απολύτως απαραίτητα βήματα για τη λήξη των πολέμων στη Μέση Ανατολή.

Πρώτο και αποφασιστικό βήμα είναι η ενεργοποίηση της ΕΕ ώστε η Τουρκία να υποχρεωθεί στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων που διακινούν και εκμεταλλεύονται τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους, ακόμα και με βοήθεια της Interpol. Εάν η Ευρώπη δεν επιτύχει τη διάλυση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, ακόμα και επιβάλλοντας οικονομικά μέτρα, όλα τα άλλα μέτρα θα είναι δευτερεύοντα.

Δεύτερο, η χώρα πρέπει να φυλάξει τα θαλάσσια σύνορά της με τη συνεχή παρουσία του Λιμενικού και της Frontex, αντί του ΝΑΤΟ, για την αποτροπή του κύματος των εισερχομένων. Το ίδιο πρέπει να πράξει πιεζόμενη και η Τουρκία, αποτρέποντας την αναχώρηση των δουλεμπορικών πλοιαρίων.

Τρίτο, όσοι πρόσφυγες εισέρχονται χρειάζεται να μετακινούνται στην ενδοχώρα για φιλοξενία σε αξιοπρεπείς χώρους υποδοχής, με ανθρώπινες συνθήκες και να μεταφέρονται άμεσα με ασφάλεια στα σύνορα για τη συνέχιση της πορείας τους προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Τέταρτο, η ΕΕ πρέπει να πιεστεί να υλοποιήσει την αναλογική εγκατάσταση των μετακινούμενων πληθυσμών σε όλα τα κράτη-μέλη καθώς και την ανθρώπινη διέλευσή τους από χώρα σε χώρα, για να μη δημιουργούνται σκηνές ντροπής σαν των συνόρων των Σκοπίων.

Είναι δυνατόν κάποιος να διανοηθεί ότι θα απειλούνταν από το Μεταναστευτικό τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, και δεν θα συγκαλούνταν το Συμβούλιο Ασφαλείας; Εάν η ΕΕ, που αποδεδειγμένα πλήττεται, δεν μπορεί να ζητήσει τη σύγκλησή του απαιτώντας και επιτυγχάνοντας τη διάλυση των δουλεμπόρων διακινητών, τότε είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να προασπίσει τα ίδια της τα συμφέροντα.

Ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός είναι αντιπρόεδρος της Βουλής, πρώην υπουργός