Σε απολογισμό των σαράντα ημερών που διαρκούν τα μπλόκα στο οδικό δίκτυο οδηγούνται οι αγρότες μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των σκληρών μπλόκων. Ωστόσο, μετά την έξοδό του από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο επικεφαλής των αγροτών της Νίκαιας Βαγγέλης Μπούτας άφησε να εννοηθεί ότι το κλειδί για το άνοιγμα των δρόμων έχει βρεθεί.

Ο Βαγγέλης Μπούτας παρέπεμψε στις αποφάσεις των συνελεύσεων για τη στάση που θα τηρήσουν οι αγρότες (στη Νίκαια η συνεδρίαση έχει ορισθεί για τις 5 το απόγευμα σήμερα). Εν τούτοις μιλώντας για παρακαταθήκη ενός αγώνα σαράντα ημερών που θα συνεχισθεί στον δρόμο με τους εργαζομένους, έδειξε ότι υπάρχει διάθεση αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, επισήμανε ότι «για πρώτη φορά συζητούν για αφορολόγητο», ενώ στη διάρκεια της συνάντησης που κράτησε δυόμισι ώρες συζητήθηκε εκτενώς το Ασφαλιστικό των αγροτών. Πρώτη φορά, οι αγροτοσυνδικαλιστές έδειξαν να δίνουν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, με τον Μπούτα να λέει χαρακτηριστικά πως «θα δούμε το νομοσχέδιο».

Ο Αλέξης Τσίπρας που παρέλαβε με χαμόγελα ένα μπουκάλι «γνήσιο τσίπουρο» από τα χέρια του Μπούτα, έσπευσε να πει ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι πραγματικά και εκρηκτικά, ενώ πρόσθεσε ότι οι κινητοποιήσεις τους αντανακλούν μια πραγματική αγωνία. Επέμεινε όμως στη λογική του διαχωρισμού των αγροτών σε «ανθρώπους του μόχθου» και «τη μικρή μειοψηφία όσων έπαιρναν και μεγαλύτερο μερίδιο επιδοτήσεων και είχαν τη δυνατότητα μιας ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

Συντάξεις και διώξεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι αγρότες έθεσαν και επιμέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα το αίτημα να επανέλθουν τα όρια συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, από τα 67 που ισχύει τώρα, να μην αλλάξει το καθεστώς του ΟΓΑ και να παραμείνει αυτόνομο Ταμείο, διατηρουμένων και των σημερινών κλιμάκων για τις εισφορές. Παράλληλα, οι αγρότες έθεσαν στον Πρωθυπουργό το ζήτημα των διώξεων για τις κινητοποιήσεις, που επανήλθε στο προσκήνιο μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη για τη βεβαίωση των αδικημάτων (παρακώλυση συγκοινωνιών, κατά κύριο λόγο) και δίωξη των υπαιτίων. Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της Βουλής ο Τσίπρας είχε κάνει αναφορά στην παραγγελία αδειάζοντας την εισαγγελέα και λέγοντας ότι κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να διεκδικεί, ενώ και χθες επανέλαβε την ίδια θέση.

«Ο αγώνας των 40 ημερών αποτελεί παρακαταθήκη. Είχαμε στο πλευρό μας το 80% του ελληνικού λαού και είναι ένας αγώνας που δεν τον κάναμε μόνοι μας. Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα. Αποφάσεις θα πάρουν οι συνελεύσεις σε κάθε μπλόκο».

Εκτός από τη Νίκαια, για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν σήμερα και οι συνάδελφοί τους στα Τέμπη. Εκείνοι όμως είχαν δηλώσει μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό την περασμένη Δευτέρα ότι έφυγαν «με άδεια χέρια». Ωστόσο, τις τελευταίες δύο ημέρες το μπλόκο στα Τέμπη έχει ανοίξει τόσο για τη διευκόλυνση της διέλευσης των προσφύγων όσο και για τη διευκόλυνση των οδηγών, αφού η παρακαμπτήρια διαδρομή «είναι πιο δύσκολη».

Η πίεση του χρόνου. Αυτό που κυρίως πιέζει πλέον όλους τους αγρότες είναι ο χρόνος. Υστερα από σαράντα ημέρες στον δρόμο υπάρχει κόπωση αλλά και στενά περιθώρια για την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, πολλά τρακτέρ αποχωρούσαν από τα μπλόκα προς τα χωριά, αφού οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούσαν μία σειρά από αγροτικές δουλειές.