«Στη χώρα μου τη Συρία έχασα τα πάντα. Δεν θέλουμε να μείνουμε στον Πειραιά. Θέλουμε να περάσουμε τα σύνορα. Ακόμα και με τα πόδια θα φθάσω στα σύνορα».

Η 33χρονη Ντερίν από τη Συρία μαζί με τον σύζυγο και τα δύο μικρά παιδιά της εγκλωβίστηκαν χθες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, μαζί με χιλιάδες άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, όταν η Αστυνομία έδωσε σήμα να μην αναχωρούν λεωφορεία για την Ειδομένη, αφού και εκεί είχε προκληθεί ασφυξία: έως αργά το απόγευμα χθες 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν φτάσει στην Ειδομένη με την προσδοκία να περάσουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Από αυτούς, τουλάχιστον δύο χιλιάδες άνθρωποι, οικογένειες με μικρά παιδιά, έφτασαν στην Ειδομένη χθες, έχοντας περπατήσει δεκαεπτά ολόκληρα χιλιόμετρα, από το βενζινάδικο της Εθνικής Οδού όπου έχει στηθεί καταυλισμός μέχρι τη συνοριακή γραμμή. Το βενζινάδικο είναι το σημείο στο οποίο καταλήγουν τα δρομολόγια των λεωφορείων από τον Πειραιά και εκεί, όταν η κατάσταση είναι ομαλή, γίνεται ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών. Οι πρόσφυγες μετακινούνται σταδιακά στους καταυλισμούς της Ειδομένης, ώστε να παίρνουν προτεραιότητα για να περνούν τα σύνορα. Και χθες, όμως, οι Σκοπιανοί δεν επέτρεπαν τη διέλευση των Αφγανών από το έδαφός τους, με αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτακόσιοι Αφγανοί να έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, ενώ 4.200 ήταν χθες το βράδυ οι σύροι πρόσφυγες.

Το μεσημέρι, χθες, οι Αφγανοί που βρίσκονταν στον δεύτερο, τον πιο μακρινό καταυλισμό της Ειδομένης, κινήθηκαν ομαδικά και έσπασαν τις γραμμές της Αστυνομίας, καταφέρνοντας να φτάσουν στη συνοριακή γραμμή. Εκεί έσπασαν συρματοπλέγματα, ενώ τέσσερις κατάφεραν να περάσουν στην πλευρά των Σκοπίων, όπου συνελήφθησαν. Τουλάχιστον εκατόν πενήντα άτομα άπλωσαν τις κουβέρτες τους πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή. Τους Αφγανούς ακολούθησαν στη συνοριακή γραμμή και οι περισσότεροι σύροι πρόσφυγες, αφού η έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε είχε ως αποτέλεσμα από το μεσημέρι και μετά να σταματήσει και η δική τους διέλευση –ελάχιστοι ήταν εκείνοι, κυρίως όσοι είχαν μικρά παιδιά, που έμειναν στον καταυλισμό.

ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ. Την ίδια ώρα στον Πειραιά χιλιάδες άνθρωποι έβλεπαν ένα ακόμη εμπόδιο να ορθώνεται μπροστά τους στο μεγάλο ταξίδι της προσφυγιάς. Η Ντερίν με τα λιγοστά πράγματα που κατάφερε να μεταφέρει από το Χαλέπι, με τα παιδιά στην αγκαλιά, έφθασε χθες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά μαζί με άλλους 4.427 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Από τις πέντε τα ξημερώματα κατέπλευσαν στον Πειραιά τρία πλοία από τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο αποβιβάζοντας καραβάνια ανθρώπων που βρέθηκαν σε μία από τις μεγαλύτερες δίνες της σύγχρονης Ιστορίας. Εκατοντάδες άνθρωποι ακόμη έφθασαν στον Πειραιά το απόγευμα. Επειτα από ώρες αναμονής, εκατοντάδες μεταφέρθηκαν στο Σχιστό και στον Ελαιώνα.

Κάποιοι όμως, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, δεν ήθελαν να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας. Παρέμειναν για ώρες περιμετρικά της Πλατείας Καραϊσκάκη στον Πειραιά, ζητώντας να μεταφερθούν με τα πούλμαν στην Ειδομένη.