Η λάσπη στον ανεμιστήρα είναι διαχρονικά η εύκολη καταφυγή των συστημάτων εξουσίας, όταν βρίσκονται στα δύσκολα: με πολλά κοινωνικά μέτωπα ανοικτά, με τα σύνορα κλειστά και με την τρόικα χωρίς εισιτήριο επιστροφής στην Ελλάδα, η λίστα Μπόργιανς φαντάζει σαν κάποια λύση…

Τι κι αν ο ίδιος ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς έχει δηλώσει ότι δεν είχε προσφέρει καμία λίστα φοροφυγάδων στην προηγούμενη κυβέρνηση; Οι σημερινοί κυβερνώντες ρωτούν και ξαναρωτούν τους προηγούμενους γιατί δεν αξιοποίησαν μία λίστα που ουδέποτε τους δόθηκε.

Εχοντας υπογράψει τον Αύγουστο το τρίτο Μνημόνιο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πήγε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο με κύριο θέμα αντιπαράθεσης τις καταγγελίες για τη συμμετοχή στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ –μία υπόθεση για την οποία δεν έχει αποφασίσει ακόμη η Δικαιοσύνη, αλλά έχει αποφανθεί ο Πρωθυπουργός από τα προεκλογικά μπαλκόνια.

Η νέα ανακάλυψη έχει να κάνει με το πόθεν έσχες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης –και τη μη αναγραφή των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του, για την περίοδο που το ζεύγος ήταν σε διάσταση. Και μάλιστα τη στιγμή που δεν δίνονται επαρκείς απαντήσεις για υπαρκτά προβλήματα σε δηλώσεις πόθεν έσχες εν ενεργεία υπουργών.

Η λασπομανία του τελευταίου διαστήματος δεν θα έχει ευτυχή κατάληξη ούτε για αυτήν την κυβέρνηση. Ο κανόνας της Ιστορίας λέει ότι όσοι έκαναν πολιτική με τη λάσπη, εν τέλει βούλιαξαν στον βούρκο.