Με μηδενική ορατότητα ως προς την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα πορεύεται το Μαξίμου, που επείγεται να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αλλάξει το κλίμα γύρω από την ελληνική οικονομία και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Οι θεσμοί υπόσχονται μεν την επανάκαμψή τους για συνέχιση της διαπραγμάτευσης, ωστόσο αυτήν τη στιγμή η ημερομηνία έλευσής τους παραμένει ανοιχτή και όπως όλα δείχνουν μετατίθεται στον Μάρτιο. Τουλάχιστον αυτό το κλίμα μεταφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές που βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους τροϊκανούς και διαπιστώνουν μία σχετική δυστοκία στη λήψη της απόφασής τους να γυρίσουν.
Η αιτία της μη επιστροφής εντοπίζεται αφενός στο γεγονός ότι τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοιχτά, ήτοι τα δημόσια οικονομικά, το Ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το Μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2016-2018 και αφετέρου στη διχογνωμία που παρατηρείται μεταξύ των ίδιων των θεσμών με αιχμή, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, την επιμονή του ΔΝΤ στη σκληρή γραμμή της λιτότητας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος με την Κριστίν Λαγκάρντ την προηγούμενη εβδομάδα, η διευθύντρια του Ταμείου φέρεται να υπαινίχθηκε ότι είναι θέμα χρόνου να γυρίσουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ. Σήμερα, πάντως, φθάνει το πρώτο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που θα ασχοληθεί από αύριο με τα δημοσιονομικά, ενώ ενδέχεται περί το τέλος της εβδομάδας να γυρίσουν και άλλα δύο τεχνικά κλιμάκια που θα ασχοληθούν με τα κόκκινα δάνεια και το Ασφαλιστικό.
Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει χάσει την επαφή του με τους επικεφαλής της τρόικας –άλλωστε οι τηλεδιασκέψεις γίνονται τακτικά –ωστόσο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος της επιστροφής τους. Στις επικοινωνίες αυτές γίνεται ανταλλαγή στοιχείων –σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος –χωρίς να λείπουν και οι αντιπαραθέσεις για τη στάση του ΔΝΤ για την οποία εμφανίζεται να διαφωνούν και ορισμένοι εκ των θεσμών, πρωτίστως η Κομισιόν.

Αυτή τη διάσταση προσπάθησε να επεξηγήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ζητώντας από τους δύο ηγέτες να βοηθήσουν για την άμεση επανάκαμψη της τρόικας ούτως ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση. Μόνο που αυτήν τη φορά ο Πρωθυπουργός βρέθηκε ενώπιον μιας Μέρκελ η οποία εμφανίζεται να έχει στρέψει το ενδιαφέρον της αποκλειστικά στο Μεταναστευτικό και στο Brexit και δεν εμφανίζεται πλέον να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα. Από την άλλη, ο Φρανσουά Ολάντ έδειξε να κατανοεί την αγωνία της ελληνικής πλευράς και υποσχέθηκε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για την επιστροφή της τρόικας.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ. Στον αστερισμό του Μαξίμου σήμερα, πάντως, κυριαρχεί το Αγροτικό καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να μπει ένα τέλος στις κινητοποιήσεις του κλάδου. «Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και κανείς δεν κερδίζει από αυτήν» εξηγεί στα «ΝΕΑ» αρμόδιος υπουργός με γνώση του αντικειμένου. Χθες το απόγευμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία των υπουργών Γιώργου Κατρούγκαλου και Βαγγέλη Αποστόλου για να καθοριστεί η κυβερνητική γραμμή στο σημερινό ραντεβού του Πρωθυπουργού με τους αγρότες.

Οι πληροφορίες εμφανίζουν την κυβέρνηση διατεθειμένη να προτείνει στους εκπροσώπους των αγροτών να ισχύσει η μεταβατικότητα από το 2021 και όχι από το 2019 και επίσης να έχουν τη δυνατότητα καταβολής χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών εάν επιθυμούν να λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη.

Κατά τα άλλα, το Μαξίμου ετοιμάζεται να επανέλθει στο θέμα της περίφημης λίστας Μπόργιανς, θεωρώντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έκθετη και οφείλει να απαντήσει γιατί δεν δέχθηκε τη συνεργασία για τη διερεύνησή της το 2012.