ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο; Περίπου. Αφού δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να προστατεύσει μόνη της τα εξωτερικά σύνορά της επιστρατεύει το βαρύ πυροβολικό: τη Γερμανία και το ΝΑΤΟ.

Είναι το Βερολίνο που έσπευσε σε συμφωνία με την Αγκυρα να ζητηθεί η συνδρομή της Συμμαχίας για την επιτήρηση στο Αιγαίο, εξέλιξη που χαιρέτισε χθες και η Κομισιόν. Γιατί να το κρύψουμε, άλλωστε; Η συζήτηση περί στρατιωτικοποίησης έχει ήδη αρχίσει με τις διαθέσεις των κεντροευρωπαϊκών χωρών να στείλουν στρατό στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Καλύτερα στο Αιγαίο… Τουλάχιστον, εκμπέμπεται το μήνυμα ότι εκεί βρίσκονται τα νότια σύνορα της ΕΕ και εκεί είναι που δίνεται η μάχη για τη διάσωση της Σένγκεν.

Από τη μια, πρόκειται για ήττα των ευρωπαϊκών θεσμών και της Frontex. Οχι ότι είναι η μόνη ήττα της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση που κοντεύει να τη διαλύσει εις τα εξ ων συνετέθη. Από την άλλη, αν το ΝΑΤΟ καταφέρει να χτυπήσει τους διακινητές στα τουρκικά παράλια και να τους στείλει πακέτο στις τουρκικές Αρχές –κάτι που η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να κάνει μέχρι σήμερα –γιατί όχι;

Κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Η γερμανοτουρκική συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ –χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί η Αθήνα ή να ζητηθεί η γνώμη της –δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι το σχέδιο είναι τουρκικής έμπνευσης.

Οι λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς νοείται η εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν έχουν γίνει γνωστές και αναμένεται να ξεκαθαριστούν τα επόμενα 24ωρα. Ομως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Γι’ αυτό και ο έλληνας Πρωθυπουργός έσπευσε να ενημερωθεί από την Ανγκελα Μέρκελ, από την οποία φέρεται να έλαβε διαβεβαιώσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επιχειρεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η κυβέρνηση δεν χαίρεται με την εξέλιξη. Ξέρει όμως ότι στην παρούσα φάση δεν έχει περιθώρια να παίξει τον αντινατοϊκό μουτζαχεντίν και δεν θα το κάνει. Οι Γερμανοί από την πλευρά τους δεν έχουν καμία διάθεση να εμπλακούν σε μια διελκυστίνδα για τα ελληνοτουρκικά και για εκατέρωθεν επικλήσεις περί κυριαρχικών δικαιωμάτων. Στην καλύτερη, τα θεωρούν υπερβολικές ευαισθησίες σε μια περίοδο που η Ευρώπη καίγεται να ανακόψει τις προσφυγικές ροές. Στη χειρότερη, τους ακούγονται ως εκκεντρισμοί των Νοτίων που παρεκκλίνουν από τη βορειοευρωπαϊκή κανονικότητα και χάνουν τη μεγάλη εικόνα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Τούρκοι δεν θα επιχειρήσουν να επιβάλουν τις απόψεις τους στο ΝΑΤΟ και να… κλέψουν στις επιχειρησιακές λεπτομέρειες επιχειρώντας να νομιμοποιήσουν με νατοϊκό μανδύα τις αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας.

Αν είναι να σωθεί η Σένγκεν πάση θυσία, κανένας Ευρωπαίος δεν θα κολλήσει στις γκρίζες ζώνες. Πολύ περισσότερο, δεν θα συγκινηθεί με το ποιος θα έχει τον έλεγχο μιας πιθανής επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Εκτός αν όλοι συμφωνήσουν ότι συνήθως ο πιο σύντομος τρόπος να βάλεις τέλος σε έναν πόλεμο είναι να δεχθείς να τον χάσεις.