Ένταση επικράτησε τα ξημερώματα στο τελωνείο του Προμαχώνα, όταν βούλγαροι οδηγοί φορτηγών που βρίσκονται αποκλεισμένοι στην περιοχή, πέρασαν τα αγροτικό μπλόκο και παραβιάζοντας τις μπάρες εισήλθαν στο βουλγαρικό έδαφος.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τέσσερις οδηγοί, αναπτύσσοντας ταχύτητα, «γκρέμισαν» τις μπάρες του τελωνείου και πέρασαν στη γείτονα χώρα, όπου όμως ακινητοποιήθηκαν από τις βουλγαρικές Αρχές. Ένας άλλος οδηγός δεν πρόλαβε να περάσει στο γειτονικό έδαφος και συνελήφθη από έλληνες αστυνομικούς.

Πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, κατά το επεισόδιο ακούστηκαν πυροβολισμοί, διαψεύδονται κατηγορηματικά από την Αστυνομία.

Να σημειωθεί ότι το τελωνείο του Προμαχώνα είναι κλειστό για τα φορτηγά, ενώ από τις 7.30 το πρωί οι αγρότες άνοιξαν στο σημείο το μπλόκο τους για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα λεωφορεία.

Το μεσημέρι της Τρίτης, οι αγρότες του Έβρου αποφάσισαν να προχωρήσουν στον επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου, ενώ από την Τετάρτη θα κλείσουν και τον συνοριακό σταθμό Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ αποκόπτοντας ολοκληρωτικά την οδική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η σε 24ωρη βάση διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών στο τελωνείο των Κήπων. Ωστόσο χθες από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως σήμερα το πρωί το μπλόκο των αγροτών επέτρεψε την είσοδο και έξοδο από τη χώρα των εγκλωβισμένων σε ουρές πολλών χιλιομέτρων φορτηγών.

Τέλος κλειστός από τις 10.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ θα παραμένει ο νότιος κόμβος Διδυμοτείχου (έξοδος Ψαθάδων).

Στο μεταξύ επ αόριστον κλείνει σήμερα, από τις 12:00, η κοιλάδα των Τεμπών μετά την απόφαση που έλαβαν οι αγρότες του μπλόκου, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα τους.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία αγροτών του μπλόκου των Τεμπών οδεύει προς τον Προμαχώνα όπου, σήμερα στη μία το μεσημέρι, υπάρχει προγραμματισμένη πανελλαδική συνάντηση μπλόκων. Εκεί, σκοπεύουν να παρουσιάσουν προς του εκπροσώπους των μπλόκων που θα συμμετάσχουν και το κείμενο με τις τεκμηριωμένες -όπως τις χαρακτηρίζουν- προτάσεις τους, τόσο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό όσο και για το κόστος παραγωγής, που έδωσαν χθες στην δημοσιότητα και αποτελούν προϊόν συνεργασίας και με το μπλόκο των Μικροθηβών.

Στόχος είναι οι προτάσεις αυτές να τύχουν της έγκρισης και λοιπών μπλόκων που θα τις υπογράψουν. Αύριο το κείμενο θα σταλεί προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο οποίος είναι και ο βασικός αποδέκτης αλλά και προς τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα και οι αγρότες αναμένουν από τους αποδέκτες να μελετήσουν τις προτάσεις τους και να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Κλειστές για ορισμένες ώρες θα είναι και εναλλακτικές διαδρομές όπως αυτή στο Γερακάρι (18:30 έως 20:30) και εκείνη της Μελούνας (16:00 – 24:00). Αν και οι Θεσσαλοί αγρότες όπως και εκείνοι από τις Μικροθήβες έχουν διαχωρίσει τη θέση τους και δεν θα κατέβουν στην Αθήνα την Παρασκευή σήμερα θα μεταβούν στον Προμαχώνα όπου θα γίνει ευρεία σύσκεψη με αγρότες από όλα τα μπλόκα.

Στη Νίκαια πάντως οι προετοιμασίες για την κάθοδο στην Αθήνα είναι πυρετώδεις και κανείς δεν αποκλείει οι αγρότες να «στρατοπεδεύσουν» στην πρωτεύουσα, ενώ όπως τονίζουν έρχονται να αναμετρηθούν με την κυβέρνηση.