Ασφυξία στις εθνικές οδούς αλλά και στην κυβέρνηση προκαλούν πλέον οι αγρότες, που ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα την Παρασκευή με λεωφορεία και τρακτέρ, απευθύνοντας μάλιστα πρόσκληση συμμετοχής στο συλλαλητήριο «σε όσους πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης». Ηδη από το Σάββατο η Ελλάδα είναι κομμένη στα δύο με τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας σε δύο στρατηγικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, στην Ανθήλη και στον Μπράλο.

Παράλληλα, στα υπόλοιπα μπλόκα αυξάνονται καθημερινά οι ώρες του αποκλεισμού της κυκλοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες στα Τέμπη ο δρόμος άνοιξε για έξι ώρες από το μεσημέρι και δεν αναμενόταν να ανοίξει πριν από το απόγευμα σήμερα, και πάλι για λίγες ώρες. Στη σύσκεψη που έγινε στη Νίκαια της Λάρισας και στην οποία εκπροσωπήθηκαν περίπου εβδομήντα μπλόκα από όλη την Ελλάδα, οι αγρότες αποφάσισαν ομόφωνα να συγκεντρωθούν την Παρασκευή στην Πλατεία Συντάγματος και να κατέβουν στην Αθήνα με λεωφορεία και τρακτέρ. Στόχος τους είναι να «εγκατασταθούν» μπροστά από τη Βουλή τουλάχιστον για δύο ημέρες. Ερωτηματικό προς το παρόν παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Αστυνομία και αν τελικά θα επιτραπεί στους αγρότες να προσεγγίσουν με τρακτέρ την καρδιά της πρωτεύουσας.

Οι αγρότες στη Νίκαια εμμένοντας στην αρνητική στάση τους απέναντι στις προσκλήσεις της κυβέρνησης για διάλογο αποφάσισαν να μην παραστούν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, που έχει συγκαλέσει αύριο ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Οι αγρότες επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να αρχίσει διάλογος αν προηγουμένως η κυβέρνηση δεν αποσύρει την πρότασή της για το ασφαλιστικό και το φορολογικό τους καθεστώς.

Στη Νίκαια δεν εκπροσωπήθηκαν οι παραγωγοί του μπλόκου των Τεμπών και μπλόκων της «επιρροής» τους, η στάση τους ωστόσο απέναντι στην κυβέρνηση είναι κοινή. Οι συγκεντρωμένοι στα Τέμπη αναμενόταν να απευθύνουν επιστολή με τις θέσεις τους προς τον Πρωθυπουργό. Πάντως οι αγρότες δείχνουν να συσπειρώνονται γύρω από τον άξονα Νίκαιας – Προμαχώνα, οι επικεφαλής των οποίων δίνουν τον τόνο στις εξελίξεις. Οι παραγωγοί αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να έχουν το πλεονέκτημα του χρόνου αφού τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα, αρχές του Μαρτίου οι περισσότεροι δεν έχουν δουλειές στα χωράφια. Επιπλέον, οι ογκώδεις συγκεντρώσεις κατά τη γενική απεργία της περασμένης Πέμπτης στις οποίες μετείχαν και οι ίδιοι, τους δίνει αέρα παραμονής στους δρόμους. Αλλωστε, εκπρόσωποί τους σήμερα και αύριο θα έχουν συναντήσεις στην Αθήνα με μαζικούς φορείς, ώστε να λάβουν και εκείνοι μέρος στο συλλαλητήριο με τα τρακτέρ την Παρασκευή.

ΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ. Ηδη η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων έχει προκαλέσει έμφραγμα στα τελωνεία, αφού καθημερινά επί περισσότερες ώρες κλείνουν οι συνοριακοί σταθμοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν ακινητοποιημένα εκατοντάδες φορτηγά και νταλίκες διεθνών μεταφορών, ενώ οι έλληνες μεταφορείς έχουν κατέλθει σε απεργία διαρκείας από την περασμένη Πέμπτη. Πολύ μεγάλη είναι και η ταλαιπωρία των ταξιδιωτών, τόσο προς την Πελοπόννησο όσο και από και προς τη Θεσσαλονίκη. Τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο από επαρχιακούς δρόμους, ακόμη και από περιοχές που επί χρόνια δεν ήταν στον χάρτη των μετακινήσεων.

Η σύσκεψη της Νίκαιας κατέληξε και στη διατύπωση του πλαισίου των αιτημάτων των αγροτών. Εκτός από την απόσυρση της πρότασης για το Ασφαλιστικό, μεταξύ των άλλων, ζητούν την κατάργηση της φορολόγησής τους από το πρώτο ευρώ όπως είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η παρούσα. Ζητούν ακόμη να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης, αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση τιμής του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.