Σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησε η ανεργία στη Γερμανία τον Ιανουάριο, δίνοντας σήμα ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης αντέχει την αναταραχή των παγκόσμιων αγορών λόγω Κίνας. Μεγάλο μέρος της νέας μείωσης της ανεργίας οφείλεται μάλιστα στη σταθερή αύξηση της απασχόλησης που καταγράφεται στις γυναίκες.

Η ανεργία υποχώρησε στο 6,2% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση της Γερμανίας, ενώ τον Δεκέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 6,3% σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο 10,4% από 10,5% τον Νοέμβριο και πλέον διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η ανεργία στην ευρωζώνη πάντως εξακολουθεί να τρέχει με δύο ταχύτητες. Η υψηλότερη ανεργία εξακολουθεί να καταγράφεται στην Ελλάδα με 24,5%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που αφορούν τον Οκτώβριο. Ακολουθούν η Ισπανία με 20,8% και η Κύπρος με 15,7%.

Η αύξηση της απασχόλησης στη Γερμανία αποδίδεται στη μεγάλη αύξηση που καταγράφεται τα τελευταία 10 χρόνια στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Επίσης συντελείται, παρά το γεγονός ότι μόνο το 2015 μπήκαν στη χώρα ένα εκατ. πρόσφυγες. Το 2014 στη Γερμανία περίπου το 73% των γυναικών είχε δουλειά, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Πρόκειται για αύξηση 10% στην απασχόληση των γυναικών σε σύγκριση με το 2005. Συνολικά, δουλειά έχει το 78% όλων των ανθρώπων ηλικίας από 20 έως 64 ετών. Στα ποσοστά αυτά η Γερμανία υστερεί μόνο έναντι της Σουηδίας, όπου η απασχόληση για στις ηλικίες από 20 έως 64 ετών φτάνει το 80%.

Παρότι αυτό το διάστημα οι εταιρείες στη Γερμανία βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένους κινδύνους λόγω των αναταραχών στην Κίνα που πλήττουν το παγκόσμιο εμπόριο, η υψηλή απασχόληση και η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχουν αυξήσει τις καταναλωτικές δαπάνες. Η αύξηση των εξαγωγών της χώρας αναμένεται ότι θα φτάσει το 3,2%, ενώ πέρυσι η αύξηση ήταν 5,4%.

© Bloomberg News