Οι φόβοι για οικονομική κατάρρευση της Κίνας έχουν δημιουργήσει ισχυρούς τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές. Οι φόβοι αυτοί όμως είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικοί. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις αναταραχές που καταγράφονται στην αγορά μετοχών και συναλλαγματικών ισοτιμιών της Κίνας. Ομως η χώρα εξακολουθεί να πραγματοποιεί πρόοδο όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν την πραγματική οικονομία. Η αλλαγή οικονομικού μοντέλου από τη βιομηχανία στην κατανάλωση έχει προκαλέσει τριγμούς αλλά δεν αναμένεται να εκδηλωθεί μεγάλη κρίση.

Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι εάν ενταθεί ακόμη περισσότερο η φυγή κεφαλαίων, η Κίνα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση. Και αυτή η εκτίμηση όμως απέχει από την αλήθεια, αφού οι κινεζικές Αρχές έχουν σήμερα τα όπλα για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια εξέλιξη. Μεταξύ άλλων, οι Αρχές στην Κίνα έχουν στη διάθεσή τους τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η αλήθεια είναι ότι η Κίνα έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στην προσπάθεια να εφαρμόσει μεγάλο μέρος μεταρρυθμίσεων. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τη χρηματιστηριακή κρίση. Επίσης η χώρα δεν ξεκαθάρισε επαρκώς τους στόχους της όσον αφορά την αλλαγή της πολιτικής ισοτιμίας του γουάν, όπως αυτή ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2015. Τα λάθος αυτά βήματα είναι όντως σημαντικά, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τη δέσμευση της χώρας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις των αγορών. Η κατάσταση όμως απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως η σοβαρή κρίση που πολλοί θεωρούν ότι διέρχεται σήμερα η χώρα.

Ο Στίβεν Ρόουτς είναι πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και υφηγητής στο Jackson Institute of Global Affairs του Πανεπιστημίου Γέιλ. Εχει γράψει το βιβλίο «Unbalanced: The Codependancy of America and China».