Ο ήχος από τα τρακτέρ στους δρόμους της χώρας φαίνεται πως τρομάζει τους βουλευτές της επαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ οδηγώντας πολλούς από αυτούς σε δεύτερες σκέψεις ως προς τη στάση που θα κρατήσουν μπροστά στο Ασφαλιστικό και στις προωθούμενες αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

Την ώρα που οι αγροτικές κινητοποιήσεις φουντώνουν, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί αναταραχή. Βουλευτές πιέζουν την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο να προχωρήσει σε αλλαγές στο Ασφαλιστικό των αγροτών και να αποτραπεί η συγχώνευση του ΟΓΑ τουλάχιστον μέχρι το 2020.

Το στίγμα για το κλίμα που διαμορφώνεται δίνει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος μιλώντας στα «ΝΕΑ» υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να υπερψηφίσει το Ασφαλιστικό εάν σε αυτό δεν γίνουν ριζικές αλλαγές, κυρίως στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των αγροτών. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αν κάποιος ψηφίσει αυτές τις αλλαγές, «δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί ούτε με κουκούλα στο χωριό του». Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι ο μόνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση εξαιτίας των αλλαγών που προωθούνται στο Ασφαλιστικό και τη φορολογία των αγροτών. Το Σαββατοκύριακο αρκετοί από τους βουλευτές που βρέθηκαν στην επαρχία περιγράφουν πως δεν έτυχαν και της θερμότερης υποδοχής.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ. Σημαντικό ρόλο στο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις αγροτικές περιοχές παίζει και η απουσία τους από τις γενικές συνελεύσεις που συγκαλούνται σε μπλόκα ανά την Ελλάδα και στις οποίες έχουν κληθεί να συμμετάσχουν. Τέτοιες περιπτώσεις αναφέρονται από τους αγροτοσυνδικαλιστές στη Βοιωτία, στην Καρδίτσα, στις Σέρρες και στη Λάρισα.

Πάντως, ορισμένοι βουλευτές αναφέρουν ότι η απουσία τους από τις συνελεύσεις οφείλεται στους προέδρους αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων που τους ζητούν να μην παρίστανται λόγω του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί εναντίον τους. Αντίθετα, άλλοι μπορεί να μην πήγαν σε γενικές συνελεύσεις, όμως προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τα μπλόκα. Ενδεικτικό το μήνυμα που έστειλε στους αγρότες της Ηλείας ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας, στο οποίο τούς γνωστοποίησε τις προσπάθειες των βουλευτών και του αρμόδιου υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου να υπάρξουν αλλαγές που θα ικανοποιούν ορισμένα από τα αιτήματά τους, δείχνοντας απόλυτη κατανόηση για τις κινητοποιήσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι βουλευτές υποστηρίζουν ότι οι διαμαρτυρίες που δέχονται από αγρότες στις εκλογικές τους περιφέρειες είναι πραγματικές, ορισμένες φορές έντονες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τα όρια. Μάλιστα, στρέφονται εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, αναφέροντας πως στις κινητοποιήσεις όπου ξεπερνιούνται τα όρια συμμετέχουν γνωστά τοπικά στελέχη της, καθώς και της Χρυσής Αυγής, όπως έγινε με τους πρωτεργάτες των επεισοδίων χθες στην Κομοτηνή.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί από την μεριά του να διερευνήσει τα περιθώρια ελιγμών στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Γι’ αυτό άλλωστε χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. Πάντως, δεν είναι μόνο το Ασφαλιστικό των αγροτών που απασχολεί έντονα τους κυβερνητικούς βουλευτές. Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών προκαλούν έντονο πονοκέφαλο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν επιτακτικά αλλαγές από τον Γιώργο Κατρούγκαλο.