Ανήκω στην ομάδα αξιολόγησης εκπαιδευτικών. Μεγάλη ευθύνη. Τα κριτήρια υπάρχουν και είναι διαφανή.

Οι αξιολογητές καταρτισμένοι. Η προετοιμασία μεγάλη. Η ανατροφοδότηση βασισμένη στην ετερότητα.

«Θα με πονέσετε;». Η έμπειρη δασκάλα κάνει αμήχανο χιούμορ. Τα εσωστρεφή και φοβικά συστήματα έχουν κάνει τη δουλειά τους… Δίνει ακόμα ένα ρεσιτάλ διδασκαλίας. Οπως κάθε μέρα.

Και όμως, η νέα διαδικασία την άγχωσε. Φυσικό το βρίσκω. Οι άνθρωποι δεν έχουμε μάθει σε καλοπροαίρετη ανατροφοδότηση. Εχουμε εθιστεί σε αδιέξοδη κριτική που πέφτει στην ευαισθησία μας σαν πέτρα.

Η νέα δασκαλίτσα παίζει την τεχνολογία στα δάχτυλα.

Τα πιτσιρίκια το γλεντάνε. Digital natives, έτσι κι αλλιώς. Πλατφόρμες, iPads, ΥouTube, χαμός! Aλλη φάση…

Κάθε μάθημα και μια μυσταγωγία. Αλλοτε οι στόχοι διαφοροποιούνται. Αλλες δεξιότητες παιδιών προηγούνται. Ηγεσία. Ομαδικότητα, καλλιέργεια σχέσεων, επίλυση διαφορών.

Μπορούν τα νήπια να εκπαιδευτούν στη Διαιτησία; Ναι, μπορούν. Και να το διδάξουν στη συνέχεια σε forum δικηγόρων.

Μπορούν παιδιά Δημοτικού να μιλήσουν για Loyalty; Μου ζητήθηκε να μιλήσω σε διεθνές συνέδριο για Loyalty, Commitment και Ηγεσία. Και έστειλα παιδιά Δημοτικού αντί για εμένα.

Σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν για ώρα, οι συνήθως βαριεστημένοι CEO.

Τα τυπικά προσόντα των δασκάλων ατελείωτα. Τα ουσιαστικά ακόμα περισσότερα. Ηθος, αρχές, αξίες, οράματα. Gravitas. Είναι οι νέοι δάσκαλοι. Οι δάσκαλοι – ηγέτες. Εμπνέουν, δημιουργούν, επηρεάζουν, βάζουν στόχους, τους υπερβαίνουν. Κινητοποιούν τα παιδιά.

Ονέος δάσκαλος δεν διδάσκει με αυτά που ξέρει. Διδάσκει με αυτό που ΕΙΝΑΙ. Δεν φοβάται μήπως τσαλακωθεί η persona του, με την όποια εξωτερική αξιολόγηση. Γιατί είναι αυτοκαθοριζόμενος και συνεχώς αυτοαξιολογούμενος. Οι νέοι δάσκαλοι έχουν πάθος γιατί υλοποιούν τον σκοπό της ζωής τους. Το Χάρισμά τους.

Αναρωτιέμαι, μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα Αριστείας, ποιος είναι ο ρόλος μου, εμένα του αξιολογητή.

Ο ρόλος μου είναι να ανακαλύψω το χρυσάφι που λάμπει σε κάθε δάσκαλο. Τη δική του μοναδική λάμψη. Συνήθως βυθισμένοι όλοι μας σε περιοριστικές πεποιθήσεις, γνωρίζουμε πολύ καλά σε τι δεν είμαστε καλοί, και αγνοούμε σε τι είμαστε μοναδικοί σε τούτον τον πλανήτη.

Για μένα αξιολόγηση αυτό είναι. Να βρεις την αξία του κάθε δασκάλου, όπως και του κάθε παιδιού. Και αυτό υπηρετώ στη ζωή μου με συνέπεια, σεμνότητα και σοβαρότητα.

Η Κατερίνα Ζηρίδη είναι πρόεδρος των εκπαιδευτηρίων «Νέα Γενιά Ζηρίδη»