Το νέο Clubman παντρεύει με επιτυχία την πρακτικότητα με το στυλ που έχουμε συνηθίσει – και κακά τα ψέματα έχουμε λατρέψει – από τη γερμανοποιημένο πλέον φίρμα. Μια φίρμα που έχει στην καλοστημένη ραφιέρα της άφθονες επιλογές, τόσο σε εκδόσεις όσο και σε κινητήρες.

Το νέο Clubman είναι βασισμένο σε νέα πλατφόρμα και διαθέτει πλέον έξι πόρτες, τέσσερις κανονικές πλαϊνές και δύο στον χώρο αποσκευών (μία διαιρούμενη. Σε διαστάσεις, είναι 27 εκατοστά μακρύτερο (4,253 μ.) και 9 εκατοστά πλατύτερο (1,800 μ.) από το απερχόμενο μοντέλο, ενώ το μεταξόνιό του είναι 10 εκατοστά μεγαλύτερο (2,670 μ.).

Αυτό συνεπάγεται ευρυχωρία, άνεση και πάνω από όλα τεχνολογία! Είναι το μοντέλο που θα σε ταξιδέψει με άνεση, με τον ιδιοκτήτη του να έχει στη διάθεση του 360 λίτρα στον χώρο αποσκευών ή 1.250 με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.

Στη πράξη τέσσερις επιβάτες – ενήλικες – θα καθίσουν χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις σε ένα πολυτελές σαλόνι που έχει τα πάντα. Όλα αυτά χάρη στην αισθητική του ανανέωση, το νέο φαρδύ ταμπλό με πλαίσιο στο πάνω τμήμα, τα όργανα στην κολόνα του τιμονιού και το κεντρικό όργανο με δακτύλιο LED που περιλαμβάνει ένα πολυσχιδές σε λειτουργίες κέντρο ενημέρωσης / ψυχαγωγίας, μαζί με το γεγονός ότι ο οδηγός μπορεί να συνδέσει το τηλέφωνο.

Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει το πρακτικό ηλεκτρικό χειρόφρενο, ενώ οι αποθηκευτικοί χώροι είναι σε καίρια σημεία όπως οι δύο ποτηροθήκες που διευκολύνουν τον οδηγό και το συνοδηγό. Μάς άρεσε το διζωνικό αυτόματο σύστημα κλιματισμού, τα θερμαινόμενα καθίσματα και η ηλεκτρική πανοραμική κρυστάλλινη ηλιοροφή.

Το Cooper S Clubman της δοκιμής μας έκρυβε κάτω από το καπό του έναν σπορ κινητήρα. Τον τετρακύλινδρο δίλιτρο βενζινοκινητήρα απόδοσης 192 ίππων που συνδυάζεται με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο.

Η μέση κατανάλωση της δοκιμής μας κυμαινόταν στην Εθνική οδό από τα 6-7 λίτρα/100 χλμ., ενώ η μέση τυποποιημένη είναι 6,2 λίτρα/100 χλμ. Οι εκπομπές ρύπων αγγίζουν τα 144 γρ./χλμ. Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα να συνδυαστεί με το νέο Steptronic αυτόματο κιβώτιο, που κάνει την ζωή στο δρόμο πιο εύκολη.

Στο δια ταύτα, το μικρό πυραυλάκι με τα χαρακτηριστικά Cooper S, εκτός από την πρακτικότητα, τις έξι πόρτες και το άφθονο ντιζάιν – εσωτερικά και εξωτερικά – μπορεί να χαρίσει άφθονες δόσεις αδρεναλίνης στον οδηγό του, χωρίς εκπτώσεις στις επιδόσεις.