Σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς οι τιμές των πρώτων υλών και του πετρελαίου βουλιάζουν, μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα, η Βραζιλία αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ.

Η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 3,4% φέτος αντί για 3,6% που προβλεπόταν από το Ταμείο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές. Ακόμα, το Ταμείο υποβάθμισε τις προβλέψεις του για ανάπτυξη και το 2017. Πλέον η ανάπτυξη του χρόνου αναμένεται να φτάσει το 3,6% από 3,8% που προβλεπόταν πριν από τρεις μήνες.

Οι εκτιμήσεις αυτές προσφέρουν μικρή μόνο παρηγοριά στις ανησυχίες που υπάρχουν για την πορεία των αγορών φέτος, καθώς το 2016 έχει κάνει ένα από τα χειρότερα ποδαρικά στην ιστορία. Προκαλούν επίσης προβληματισμό στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους 2.500 σημαντικούς παράγοντες της πολιτικής, της οικονομίας και των επιχειρήσεων που θα αρχίσουν να συναντώνται από σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη Standard & Poor’s 500 φέτος είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στις αρχές νέου έτους, καθώς η πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού και η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από τις ΗΠΑ προκαλούν φυγή κεφαλαίων προς ασφαλέστερες μορφές επενδύσεων.

Το ΔΝΤ εκτιμά ακόμη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ανήλθε πέρυσι σε 3,1% και ήταν ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί μετά την ύφεση του 2009. Ο ρυθμός ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες μειώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι εάν δεν γίνει σωστή διαχείριση των προκλήσεων, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εκτροχιασμού της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με το Ταμείο.

© Bloomberg News