Σε μπασκετικό μνημόνιο υποχρέωσε την Παρασκευή το βράδυ η εκπληκτική Μπάμπεργκ τον Ολυμπιακό, κερδίζοντάς τον στο ΣΕΦ (77-72) και βγάζοντάς τον από την τροχιά του πλεονεκτήματος έδρας, για το οποίο πλέον θα πρέπει να κοπιάσει πολύ, αφού πρώτα βέβαια φροντίσει να εξασφαλίσει την πρόκριση.

Οταν ξύπνησαν οι Πειραιώτες μετά τα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου πήγαν να κάνουν την ανατροπή της χρονιάς, φτάνοντας από το -24 στο -2, αλλά ήταν πλέον αργά και τώρα τρέχουν. Πάντως οι 9000 φίλοι της ομάδας χειροκρότησαν θερμά στο φινάλε τους Ερυθρόλευκους, δείγμα τού πόσο πιστεύουν στο συγκρότημα του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Το συγκρότημα του άλλοτε εθνικού εκλέκτορα, Αντρέα Τρινκιέρι (ρεσιτάλ κοουτσαρίσματος), και του δικού μας Νίκου Ζήση είχε προειδοποιήσει ότι είναι εξαιρετική ομάδα (χάνοντας στην παράταση και με κόντρα διαιτησία στην Μαδρίτη πολύ δύσκολα από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης) και μάλιστα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε προειδοποιήσει τους παίκτες του που ήθελαν να αποφύγουν την παγίδα αλλά δεν τα κατάφεραν.

Αντιθέτως οι Γερμανοί είχαν τον τρόπο να δείξουν ότι διαθέτουν και μπάσκετ (και όχι μόνο ποδόσφαιρο ή χάντμπολ) και δικαιούνται να ονειρεύονται ακόμα και πρόκριση στα προημιτελικά μετά τον χθεσινό τους θρίαμβο.

Αντίθετα ο Ολυμπιακός πρέπει να βάλει στην άκρη – στην παρούσα φάση – τις σκέψεις για πλεονέκτημα έδρας αφού πρώτα οφείλει να σώσει την παρτίδα της πρόκρισης στον «όμιλο του θανάτου».

Οι Γερμανοί είχαν προειδοποιήσει…

Ο ιταλός τεχνικός είχε προετοιμάσει άψογα τους παίκτες του για το τί θα συναντήσουν στο ΣΕΦ, στο οποίο βρέθηκαν 9000 φίλοι του Ολυμπιακού, αλλά αυτό που δεν περίμενε ήταν το ό,τι θα βρει την πιο ανταγωνιστική ομάδα της Ευρώπης… κοιμώμενη. Κάπως έτσι η Μπάμπεργκ προηγήθηκε με 24 πόντους διαφορά (!) 55-31 στο 26’, κάτι που δεν έχουν καταφέρει στο Φαληρικό στάδιο κολοσσοί του ευρωπαϊκού μπάσκετ και πρωταθλήτριες Ευρώπης, δείχνοντας ότι έβαλε και ο Ολυμπιακός το χεράκι του.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις «ξύπνησαν» οι γηπεδούχοι και ο «Σφαιρό» κόντυνε το σχήμα παίζοντας με τεσσάρι τον Παπαπέτρου και πεντάρι τον Πρίντεζη και (εκπληκτικούς) εξολοθρευτές στην άμυνα τους Χάκετ και Στρόμπερι οι Πειραιώτες έριξαν τη διαφορά στους 10 πόντους (47-57 λίγο πριν το τέλος της πρώτης περιόδου) με επιμέρους σκορ σε αυτό το διάστημα 16-2.

Ομως οι πρώτες αντοχές ήταν μέχρι εκεί (καθώς οι εκπληκτικοί Χάκετ και Στρόμπερι έπαιζαν για αρκετά λεπτά σαν να ήταν 3-4 παίκτες μαζί) και οι φιλοξενούμενοι που είχαν σε εξαιρετική βραδιά τον Ντάριους Μίλερ -που καθοδηγούσε επιθετικά την ομάδα του- ανέκτησαν και πάλι σημαντική διαφορά.

Μεγάλη ζημιά έκανε και ο Λετονός Στρέλνιεκς από το ξεκίνημα, ενώ πολύτιμη βοήθεια στην Μπάμπεργκ έδωσε στο δεύτερο μέρος ο Ραντόσεβιτς.

Οι Γερμανοί ξαναέφυγαν στο σκορ με 65-47 (με σερί 8-0), αλλά οι γηπεδούχοι είχαν μια ακόμα αντεπίθεση, φτάνοντας τη διαφορά αρχικά στο -5 (66-71) με τρίποντο του Αθηναίου στο 38’ και αργότερα στο καλάθι (72-74) με τρίποντο του Σπανούλη στα 12’’ (το μοναδικό του εύστοχο) αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν μια απίστευτη ανατροπή, καθώς ο Γουόναμεικερ ήταν τέρας ψυχραιμίας στις βολές.

Μόνο άσχετος… δεν είναι οΤρινκιέρι

Το παιχνίδι είχε στραβώσει πάντως από το πρώτο ημίχρονο που ήταν σαφώς το χειρότερο του Ολυμπιακού εφέτος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι πρωταθλητές με εξαίρεση ένα πεντάλεπτο που με την είσοδο του Στρόμπερι (ο οποίος έδωσε ρυθμό στην άμυνα) μείωσαν σε 24-25 στο 15′, δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν τους παίκτες της Μπάμπεργκ και ιδιαίτερα τον Λετονό Γιάνις Στρέλνιεκς ο οποίος είχε στο πρώτο εικοσάλεπτο 11 πόντους με 3/4 τρίποντα.

Οι Γερμανοί με ένα επιμέρους σερί 14-2 στο τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου πήγαν στα αποδυτήρια με εξαιρετική διαφορά 13 πόντων (39-26), έχοντας αποδιοργανώσει κάθε αμυντικό σύστημα των Ερυθρολεύκων. Είχαν 9 ασίστ έναντι μόλις 3 των γηπεδούχων, ενώ η μεγάλη ζημιά έγινε στα ριμπάουντ καθώς οι φιλοξενούμενοι είχαν μαζέψει στο πρώτο εικοσάλεπτο 19 έναντι 13 του Ολυμπιακού, ο οποίος δεν είχε παίκτη με διψήφιο αριθμό πόντων (από 5 είχαν ο Οντομ και ο Στρόμπερι).

Αντίθετα ο Στρέλνιεκς είχε συμπαραστάτη στην επίθεση τον Μίλερ, επίσης με 11 πόντους. Η υπεροπλία στα ριμπάουντ (37 έναντι 28 και στις ασίστ (15 έναντι 10) έπαιξε καθοριστικό ρόλο και δείχνει τη συγκέντρωση των φιλοξενουμένων αλλά και το καλό διάβασμα του αγώνα από τον Τρινκιέρι, ο οποίος όπως και ο Ρανιέρι (στο ποδόσφαιρο) μπορεί να μην είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι και άσχετος όπως κάποιοι στην πατρίδα μας πήγαν να τον βγάλουν.

Ολυμπιακός: (15/34 διπ., 9/24 τρ.,15/23 β.,25-3 βολ., 10 κλεψ., 10 ασιστ, 1 κοψ., 9 λαθ.): Οντομ 5 (1), Τζέιμς 2, Χάντερ 2, Παπαπέτρου 10 (3/5 διπ., 1/1 τρ., 3ριμπ.), Σπανούλης 11 (3/6 διπ., 1/8 τρίπ.), Στρόμπερι 15 (1/2 διπ., 2/3 τρ., 7/9 βολ., 4 ριμπ., 4 κλεψ.), Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης 10 (3/6 διπ., 1/3 τρ., ¼ βολ., 6-1 ριμπ.), Αγραβάνης 2, Μάντζαρης 2, Χάκετ 10 (2), Αθηναίου 3(1).

Μπάμπεργκ: Μέλι 7 (6 ασιστ), Ζήσης 4, Τέις 2, Γουοναμέικερ 8 (1), Στρέλνιεκς 15 (1/3 διπ., 4/5 τρ.), Μίλερ 23 (4/5 διπ., 4/6 τρ.,3/3 βολ., 4-0 ριμπ.), Χέκμαν 4, Ραντόσεβιτς 14 (5/9 διπ., 4 ριμπ.).

Στα άλλα παιχνίδια του ομίλου: ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Μπαρτσελόνα 93-82, Χίμκι-Λαμποράλ Κούτσα 76-68, Ρεάλ Μαδρίτης-Ζαλγκίρις Κάουνας 92-86.

Στην βαθμολογία (σε 3 αγώνες): ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ολυμπιακός, Μπάμπεργκ, Ρεάλ Μαδρίτης και Χίμκι 5, Λαμποράλ Κούτσα και Μπαρτσελόνα 4, Ζαλγκίρις Κάουνας 3.