Από την αρχή του χρόνου εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες έχουν λάβει γράμμα από τις τράπεζες.

Δεν είναι οι ευχετήριες κάρτες που έπαιρναν κάποτε, στις εποχές της ευημερίας. Είναι η επιστολή που τους προειδοποιεί ότι αν δεν σπεύσουν να ρυθμίσουν τις κόκκινες οφειλές τους, τα σπίτια τους και τα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία θα «βγουν στο σφυρί». Και έχει παραλήπτες περισσότερους από 300.000 δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν πληρώνουν τα χρέη τους για περισσότερους από 12 μήνες.

Ενα αντίστοιχο γράμμα, σε σαφώς πιο ήπιους τόνους, είχαν λάβει και στα τέλη του 2015. Οι περισσότεροι επέλεξαν να το αγνοήσουν ή –λόγω γιορτών –δεν του έδωσαν την πρέπουσα σημασία. Τώρα όμως τα πράγματα είναι σαφώς πιο σοβαρά.

Το γράμμα που λαμβάνουν όσοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες έχει χαρακτήρα τελευταίας ευκαιρίας.

Για εκείνους που θα διαπραγματευτούν με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπάρχει η διαδικασία που προβλέπεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ανάλογα δηλαδή με την περιουσία και τα εισοδήματά τους, θα λάβουν προτάσεις για ρύθμιση του χρέους τους. Εφόσον τις δεχθούν –μετά τη σχετική διαπραγμάτευση –θα χαρακτηριστούν συνεργάσιμοι και η σχέση τους με την τράπεζα θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, διασφαλίζοντας την περιουσία τους από τον κίνδυνο του πλειστηριασμού.

Οσοι όμως επιλέξουν να μην ανταποκριθούν στο κάλεσμα, μετά το τέλος του Φεβρουαρίου θα δεχθούν άλλου είδους επισκέψεις. Το νέο νομικό καθεστώς προβλέπει ότι για τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες μέχρι και πλειστηριασμό της περιουσίας τους και μάλιστα με σαφώς πιο ταχείς διαδικασίες.

Βέβαια, μέχρι να φτάσουν τα πράγματα εκεί υπάρχουν αρκετά ενδιάμεσα στάδια. Δικαστικοί επιμελητές, νομικές διαδικασίες, προθεσμίες που μπορούν να φτάσουν ακόμα και τους 12 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, για εκείνους που συνειδητά θα αγνοήσουν την αλληλογραφία τους, το τελευταίο αυτό γράμμα θα σηματοδοτήσει και το τέλος της σχέσης τους με την τράπεζα όπως τη γνώριζαν μέχρι σήμερα.