Η σημαντική μείωση που κατέγραψε ο παραδοσιακός δικομματισμός στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, εκτός από τη δυσκολία διαμόρφωσης κυβερνητικής πλειοψηφίας, οδήγησε επίσης και σε όξυνση των περιφερειακών διαφοροποιήσεων, οι οποίες είχαν μειωθεί (με τη σχετική εξαίρεση Βάσκων και Καταλανών) μέσω των ομογενοποιητικών επιπτώσεων ενός δικομματισμού.

Ο εκλογικός χάρτης που προέκυψε την προηγούμενη Κυριακή αναδεικνύει με έμφαση τις πολλαπλές πολιτικές κουλτούρες που συνυπάρχουν (συχνά ανταγωνιστικά) στην Ισπανία. Ειδικότερα, στην Καταλωνία και τη Χώρα των Βάσκων, με ισχυρά και ενεργά αυτονομιστικά κινήματα, το Λαϊκό Κόμμα (PP) όπως και οι Σοσιαλιστές (PSOE) κατέγραψαν εντυπωσιακή μείωση της επιρροής τους, έχοντας πλέον περιοριστεί σε ποσοστά περί το 10% και 15% αντίστοιχα. Στην πρώτη θέση και στις δύο αυτές περιφέρειες αναδείχτηκε το Podemos, το οποίο εξασφάλισε κρίσιμες τοπικές συνεργασίες, ιδιαίτερα στην Καταλωνία, όπου σε ηγετική φυσιογνωμία αναδείχτηκε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου. Γεγονός που περιόρισε δραστικά την επιρροή του κεντροδεξιού (αλλά και υπέρ της ανεξαρτησίας) κόμματος (DL) του προέδρου της τοπικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας, το οποίο από πρώτο κόμμα της Καταλωνίας με 30% το 2011 περιορίστηκε στην τέταρτη θέση με μόλις 15%. Αλλά και στη Χώρα των Βάσκων το Podemos μπόρεσε να απορροφήσει το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων του αριστερού εθνικισμού (Bildu), το οποίο από 25% και 5 έδρες το 2011 περιορίστηκε στο 15% και μόλις 2 έδρες.

Σε αντίστοιχες επιλογές συμμαχιών (με τοπικά κόμματα και κινήσεις πολιτών) οφείλονται επίσης δύο ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά του Podemos (περί το 25%) στη Βαλένθια και τη Γαλικία –δύο περιφέρειες όπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση υποσκελίζοντας το PSOE. Αντίθετα, στη βαθιά Ισπανία (την Καστίλη Λεόν και την Καστίλη Λα Μάντσα), όπου το Λαϊκό Κόμμα παραδοσιακά κυριαρχεί (πάνω από 55% το 2011), το Podemos παρέμεινε κάτω από 15%, οριακά στην τέταρτη θέση μετά και τους Ciudadanos.

Η Μαδρίτη. Ιδιαίτερη, τέλος, περίπτωση αλλά με συμβολική σημασία αποτελεί η περιφέρεια της Μαδρίτης, όπου το PP διατήρησε με άνεση την πρώτη θέση αλλά με κατακόρυφη πτώση της δύναμής του (33,5% από 50,8%), εξασφαλίζοντας έτσι στους Ciudadanos τη συγκριτικά καλύτερη επίδοσή τους σε ευρύτερη περιφέρεια (18,8%). Δεύτερο όμως κόμμα αναδείχτηκε το Podemos, περιορίζοντας τους Σοσιαλιστές στην τέταρτη θέση. Τα αποτελέσματα στη Μαδρίτη αποτυπώνουν έστω και έμμεσα δύο κρίσιμες διαιρέσεις που αναδείχτηκαν από τις εκλογές την περασμένη Κυριακή: αφενός τη διαφορά μεταξύ μεγάλων αστικών κέντρων και υπόλοιπων περιοχών και αφετέρου την ηλικιακή διαφοροποίηση μεταξύ παλαιών και νέων κομμάτων.