Ανοιχτή μάχη που όλα δείχνουν ότι οδηγεί και σε νέο εμφύλιο στη ΝΔ, προκύπτει από το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα της γαλάζιας Εφορευτικής Επιτροπής από τις κάλπες του πρώτου γύρου για την ανάδειξη της κομματικής ηγεσίας: ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διαθέτει ισχυρό προβάδισμα, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί ότι στις 10 Ιανουαρίου μπορεί να ολοκληρώσει μια ανατροπή και να κόψει εκείνος το νήμα, συσπειρώνοντας γύρω του τις δυνάμεις του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αδωνη Γεωργιάδη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 85% των εκλογικών τμημάτων που ανακοίνωσε, με πρωτοφανή καθυστέρηση, ο προεδρεύων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 40%, επιτρέποντας στον Μητσοτάκη να αρχίσει μια χριστουγεννιάτικη αντεπίθεση που θα δημιουργούσε νέο σκηνικό.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε ήδη από χθες ο Αδωνης Γεωργιάδης ενισχύοντας τις δεξαμενές του Μητσοτάκη με τη δική του στήριξη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις, προκειμένου στο «στράτευμα» του πρώην υπουργού να προσχωρήσει και μεγάλη ομάδα στελεχών που συντάχθηκαν με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επιλέξει να παραμείνει σε ουδέτερη ζώνη.

Πληροφορίες εμφανίζουν τον Μάκη Βορίδη να επισημοποιεί τις επόμενες ημέρες τη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρότι προς το παρόν αναφέρει ότι θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του αφού πρώτα συνεννοηθεί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΛΕΣ. Οι κινήσεις αυτές αρχίζουν εκ νέου να ανεβάζουν στα ύψη το προεκλογικό θερμόμετρο μετά την ανάπαυλα του πρώτου γύρου, ενώ από το κλίμα που διαμορφώνεται σχεδόν προεξοφλείται ότι οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου οδηγούνται σε μετωπική σύγκρουση που θα επηρεάσει και τους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Ηδη οι ευθείες βολές του καραμανλικού Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος έσπευσε να διαμηνύσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκπρόσωπος μιας νεοφιλελεύθερης οικονομικής θεωρίας που μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως συνιστώσα και όχι να κατευθύνει τη ΝΔ, είναι ενδεικτικές της τροπής που λαμβάνει η τελική προεκλογική μάχη. Ανάλογα μηνύματα εκπέμπει και η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Γιάννη Βρούτση, ο οποίος προέτρεψε χθες τον Μητσοτάκη να παραιτηθεί από τη μάχη του δεύτερου γύρου για να διαφυλαχθεί η συνοχή της παράταξης, καθώς προεξόφλησε την επικράτηση Μεϊμαράκη.

Σε ευρεία νίκη Μεϊμαράκη στοιχημάτισαν και ο Νικήτας Κακλαμάνης με τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, επιδιώκοντας πρωτίστως να αποτρέψουν τη διαμόρφωση κλίματος νίκης από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον αντίποδα, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Μητσοτάκης θα επικρατήσει άνετα, καθώς ενέταξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε μια παλαιά φρουρά στελεχών του κόμματος που αποχωρούν.

Είναι προφανές ότι η πλευρά Μητσοτάκη θα επενδύσει ακόμη περισσότερα στη μάχη των γαλάζιων γενεών εκτιμώντας ότι εκεί βρίσκεται το κλειδί για τις κάλπες της 10ης Ιανουαρίου, ενώ το μήνυμα αυτό φρόντισε να εκπέμψει και ο ίδιος χαιρετίζοντας τη στήριξη που του παρέχει ο Αδωνις Γεωργιάδης. «Προερχόμαστε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για να ξανακάνουμε τη ΝΔ μεγάλη.

Για να κερδίσει και πάλι η Κεντροδεξιά τη μάχη των ιδεών» ανέφερε κατά την επικύρωση της πρώτης μετεκλογικής συμμαχίας του και πρόσθεσε: «Η ενότητα έχει εξασφαλιστεί. Το δίλημμα όμως παραμένει: συρρίκνωση και στασιμότητα ή διεύρυνση και ανανέωση; Στον πρώτο γύρο το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από το 60% και πλέον των παλαιών και νέων μελών μας. Εχουμε καθήκον να κάνουμε πράξη την εντολή τους. Τη 10η Ιανουαρίου το ρεύμα της δημιουργικής ανανέωσης θα ενισχυθεί και θα είναι νικηφόρο».

Οπως εκτιμούσαν και στο επιτελείο Μεϊμαράκη, με τη δήλωση αυτή αναδεικνύεται ο νέος σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα επιδιώξει να εμφανίσει το ποσοστό του εσωκομματικού αντιπάλου του ως μειοψηφικό στη ΝΔ και μια ενδεχόμενη εκλογή του ως επιλογή συρρίκνωσης του κόμματος. Από την οπτική αυτή, οι έξι στους δέκα γαλάζιους ψηφοφόρους δεν επέλεξαν μόνο άλλο υποψήφιο, αλλά ταυτόχρονα αποδοκίμασαν και τον μέχρι πρότινος μεταβατικό αρχηγό του κόμματος.

Συνεργάτες του Μητσοτάκη, εξάλλου, δίνουν έμφαση και στο μήνυμα της διεύρυνσης, την οποία μπορεί να εξασφαλίσει –όπως λένε –ο πρώην υπουργός, επικαλούμενοι και τη συμμετοχή στις κάλπες του πρώτoυ γύρου σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων (γίνεται λόγος για 60.000), οι οποίοι δεν είχαν σχέση με τη ΝΔ, αλλά αποφάσισαν να εγγραφούν μέλη της σχεδόν αποκλειστικά για να τον στηρίξουν.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ. Σε κάθε περίπτωση, τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι πολλά θα κριθούν από το παιχνίδι των συμμαχιών. Στο 85% της καταμέτρησης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προηγείται με 39,51%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφαλίζει 28,27%. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι βρέθηκαν εκτός της αρχηγικής κούρσας, περιορίζονται στο 21,15% και 11,07%, αντίστοιχα.

Μια μαζική μετακίνηση από τους δύο ηττημένους του πρώτου γύρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή, το μοίρασμα της πίτας ευνοεί τον Μεϊμαράκη, όπως και η ενδεχόμενη αποχή στον δεύτερο γύρο.

Η αποχή μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο στοιχείο για την έκβαση της μάχης, καθώς οι κανόνες της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας δεν επιτρέπουν την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων –στον δεύτερο γύρο μπορούν να ψηφίσουν μόνον όσοι ψήφισαν και στον πρώτο.

Ο Γεωργιάδης αιτιολόγησε την απόφαση να στηρίξει τον Μητσοτάκη προβάλλοντας τρεις βασικούς λόγους που τον διαχωρίζουν –όπως είπε –από τον Μεϊμαράκη: πρώτον, επειδή πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα για ανανέωση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μια συγκροτημένη υποψηφιότητα με θέσεις, απόψεις και αρχές.

Δεύτερον, γιατί μπορεί να εκφραστεί το σύνολο της ΝΔ μέσα από τη σύμπλευση δύο υποψηφίων με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες (από τη Δεξιά ο Γεωργιάδης και από το Κέντρο ο Μητσοτάκης) και, τρίτον, επειδή συνεργάστηκε άψογα με τον Μητσοτάκη κατά την υπουργική θητεία τους στην κυβέρνηση Σαμαρά, υλοποιώντας σειρά μεταρρυθμίσεων. Από το επιτελείο Μεϊμαράκη θεωρούν ότι το τρίπτυχο του Γεωργιάδη θα ανακυκλώσουν και όσοι βουλευτές και στελέχη της σαμαρικής ομάδας κινηθούν υπέρ της υποψηφιότητας Μητσοτάκη.

Στη βάση αυτή, προεξοφλείται ότι το συγκρουσιακό κλίμα στις σχέσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Αντώνη Σαμαρά θα διατηρηθεί μπροστά στις κάλπες του δεύτερου γύρου, κορυφώνοντας παράλληλα και τον υπόγειο πόλεμο ανάμεσα στην πτέρυγα των καραμανλικών με τους σαμαρικούς της ΝΔ, ενώ η συμπόρευση Μητσοτάκη – Γεωργιάδη και πολύ περισσότερο με τον Μάκη Βορίδη, αναμένεται να αποτελέσει αφορμή για νέα πολεμικά επεισόδια –με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στοχοποιείται από την πλευρά Μεϊμαράκη ότι παρέχει ζωτικό χώρο σε ακραίες φωνές που αλλοιώνουν το κεντροδεξιό στίγμα του κόμματος.