Από βασικός διεκδικητής της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται αυτή τη στιγμή ως ο ρυθμιστής του δεύτερου γύρου.

Οι ψηφοφόροι που τον στήριξαν, αναμένεται να αποτελέσουν το μήλον της Εριδος για τη δυάδα του τελικού της 10ης Ιανουαρίου. Οπως υποστήριζαν από τα επιτελεία των δύο τελικών μονομάχων, οι ψήφοι του Βορρά θα κρίνουν εν πολλοίς αν μπορεί να υπάρξει ανατροπή της κατάστασης που διαμορφώθηκε χθες.

Μπορεί μέχρι αργά το βράδυ να μην είχε τοποθετηθεί ως προς το ποια στάση θα κρατήσει στον δεύτερο γύρο, εικάζεται όμως ότι οι ψηφοφόροι του μάλλον δεν βρίσκονται κοντά στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αλλωστε, εκείνον είχε επιλέξει ως βασικό προεκλογικό αντίπαλό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε αυτή την τρίμηνη εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία, θεωρούσε πως το χαρτί της ανανέωσης που κρατούσε στα χέρια του λόγω ηλικίας θα ήταν ικανό να του ανοίξει τις πύλες για τα γραφεία της Συγγρού. Η εικόνα ενός νεαρού πολιτικού που θα άλλαζε τα πάντα στο κόμμα κυριαρχούσε στην προεκλογική του παρουσία. Οι νεοδημοκράτες όμως δεν πείστηκαν από το επιχείρημα ότι η ηλικία είναι απαραίτητα και εχέγγυο ανανέωσης, δείχνοντας ξεκάθαρη προτίμηση σε δύο εμπειρότερα στελέχη στην κεντρική πολιτική σκηνή για το αύριο της παράταξης.

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΣΑΜΑΡΑ. Παράλληλα, φαίνεται πως δεν τον βοήθησε ιδιαίτερα η ανοιχτή στήριξη που του παρείχαν όλο αυτό το διάστημα πρώην συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά όπως ο Τάκης Μπαλτάκος και ο Μάκης Βορίδης. Ούτε το λαϊκοδεξιό προεκλογικό προφίλ που υιοθέτησε ήταν ικανό να πείσει ένα ακροατήριο, που έδειξε σαφή ιδεολογική προτίμηση προς την Κεντροδεξιά. Επίσης, το γεγονός ότι απέφευγε για μεγάλο χρονικό διάστημα την έκθεση στα μέσα ενημέρωσης, φαίνεται να του γύρισε μπούμερανγκ.

Ακόμη ένα μειονέκτημα που ανέδειξαν οι κάλπες για την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα ήταν η αδυναμία του να διεισδύσει στους ψηφοφόρους της Νότιας Ελλάδας. Ενδεικτικά είναι τα μέτρια αποτελέσματα που κατέγραψε σε ορισμένα παραδοσιακά προπύργια της Δεξιάς στην Πελοπόννησο.