Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κράτη-μέλη συμφώνησαν τη Δευτέρα στον πρώτο νόμο για τον κυβερνοχώρο, ο οποίος προβλέπει την υποχρέωση των διαδικτυακών εταιρειών, όπως την Google και την Amazon, να ενημερώνουν τις Αρχές για κάθε σοβαρή ενέργεια κλοπής στοιχείων, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Η συμφωνία επήλθε μετά από πέντε ώρες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις μελών της ΕΕ, και απαντά στις αυξανόμενες ανησυχίες για επιθέσεις από χάκερ στον κυβερνοχώρο που αποσκοπούν στην πρόσβαση σε ασφαλή και ιδιωτικά στοιχεία.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για την διαδικτυακή ενοποίηση της Αντρους Ανσιπ είπε ότι ο νέος νόμος θα οικοδομήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για τις διαδικτυακές συναλλαγές, ιδιαίτερα μεταξύ των κρατών.

«Το Διαδίκτυο δεν έχει σύνορα»

«Το Διαδίκτυο δεν έχει σύνορα – το πρόβλημα ενός κράτους μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υπόλοιπη Ευρώπη» είπε ο Ανσιπ. «Γι΄αυτό χρειαζόμαστε λύσεις για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου που να καλύπτουν όλη την ΕΕ. Η συμφωνία αυτή είναι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε.

Ο νέος νόμος, με τίτλο «Οδηγία Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφόρησης», καθορίζει τις διαδικασίες ασφάλειας και αναφοράς εταιρειών σε σημαντικούς κλάδους όπως τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία και τα χρηματιστηριακά.

Οι εταιρείες με παρουσία μόνο στο Διαδίκτυο θα έχουν λιγότερες υποχρεώσεις, σε σύγκριση, για παράδειγμα, με εταιρείες αεροδρομίων ή διαχείρισης αγωγών πετρελαίου.

Με τον νόμο αυτό, εταιρείες στο Διαδίκτυο όπως οι Google, Amazon, eBay και Cisco – αλλά όχι τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook – θα υποχρεωθούν να αναφέρουν σοβαρά επεισόδια στις αρχές των κρατών, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε όσες εταιρείες δεν συμμορφώνονται.