Με την περίπτωση ενός ακόμα πρόσφυγα από τη Συρία στο κινητό του οποίου βρέθηκαν φωτογραφίες με όπλα ασχολούνται οι ελληνικές αρχές στην Μόρια της Λέσβου.

Πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι ο Σύρος έφτασε τη Δευτέρα μαζί με άλλους πρόσφυγες από την Τουρκία στην Λέσβο και οδηγήθηκε στο κέντρο υποδοχής στην Μόρια.

Εκεί, στον έλεγχο που του έγινε από τους αστυνομικούς, βρέθηκαν στο κινητό του φωτογραφίες του με όπλο.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ήταν στρατιώτης στον συριακό στρατό από όπου όμως λιποτάκτησε και πέρασε όπως αναφέρει στον «ελεύθερο συριακό στρατό» με τον οποίο είχε λάβει μέρος σε μάχες.

Ο πρόσφυγας εξετάζεται από κλιμάκιο της ΕΥΠ προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχε σχέση με τον ISIS ή όχι.

Νωρίτερα, μεταδόθηκε ότι στο Λιμεναρχείο Καλύμνου είχε μεταφερθεί και εξεταζόταν για την περίπτωση που προκύψουν σχέσεις του με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις ένας νεαρός ο οποίος δηλώνει υπήκοος Συρίας.

Ο νεαρός αρχικά θεωρήθηκε ύποπτος για εμπλοκή σε κύκλωμα διακινητών παράτυπων μεταναστών. Σε έλεγχο που ακολούθησε στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της Συρίας καθώς και σύμβολα που παραπέμπουν σε τζιχαντιστές και σημαίες του ISIS.

Από τις Λιμενικές Αρχές ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αθήνας και οι έρευνες για τον νεαρό συνεχίζονται. Στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο της ΕΥΠ προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες.

Ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα

Από πηγές στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος αναφερόταν ότι δεν προκύπτει καμία σύλληψη ατόμου από το λιμεναρχείο Καλύμνου που να έχει σχέση με ισλαμιστές μαχητές του ISIS.

Ανακοίνωση του Λιμενικού έκανε λόγο για δύο διακινητές αλλοδαπούς, οι οποίοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας σε ιστιοφόρο σκάφος σε θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου, όπου νωρίτερα είχαν αποβιβάσει ικανό αριθμό αλλοδαπών προσφύγων.

Τα συγκεκριμένα άτομα κρατούνται στο λιμεναρχείο Καλύμνου.

Να σημειωθεί ότι και τον περασμένο μήνα στην Κω, στο πλαίσιο της γενικής επιφυλακής και των αυξημένων ελέγχων, είχαν εντοπισθεί δυο υπήκοοι Συρίας που στα κινητά τους είχε βρεθεί ύποπτο υλικό, χωρίς όμως να προκύψει καμιά ύποπτη διασύνδεση.

Χαρακτηριστικό των εντατικών ελέγχων είναι πως αν βρεθεί οτιδήποτε θεωρηθεί ύποπτο, ακολουθούν λεπτομερείς εξετάσεις στις οποίες συνδράμουν εκτός από τις υπηρεσίες Ασφαλείας του Λιμενικού και κλιμάκια από την Αθήνα.