Πάνω από 10 εκατ. ευρώ αποκόμισε η πολυμελής εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε, και η οποία διακινούσε παράτυπους μετανάστες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Συνελήφθησαν συνολικά 22 διακινητές σε Ελλάδα και σε χώρες της Ε.Ε. , μετά από ευρείας κλίμακας ευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση, στην οποία έλαβαν μέρος η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, η EUROPOL, η Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Ειδικότερα συνελήφθησαν σε Θεσσαλονίκη, Αττική και Κιλκίς 12 Έλληνες, ένας Σύρος και ένας Τυνήσιος, στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας Παλαιστίνιος, στη Σουηδία, δύο Σύροι και στην Αυστρία, πέντε Σύροι. Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 22 ατόμων, τα στοιχεία των οποίων διερευνώνται, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται 2 Αλβανοί, για εμπλοκή στην εγκληματική οργάνωση.

Η έρευνα έδειξε ότι η οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2014. Ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης συντόνιζε στην ελληνική επικράτεια δύο υποομάδες και υπό τις εντολές του διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε η διακίνηση τουλάχιστον 144 παράτυπων μεταναστών, ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι διακινήθηκε πολλαπλάσιος αριθμός μεταναστών.

Οι μετανάστες οδηγούνταν στη Θεσσαλονίκη, εν συνεχεία μεταφέρονταν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, όπου τους παραλάμβαναν άλλοι διακινητές τους μετέφεραν στα Σκόπια.

Οπως διαπιστώθηκε οι οδηγοί των οχημάτων μεταφοράς, λάμβαναν ισχυρά μέτρα αντιπαρακολούθησης, συνθηματική ορολογία και κωδικοποιημένες λέξεις.

Για τη διαδρομή Ελλάδα – Σερβία λάμβαναν 1.000 ευρώ, και εάν επιθυμούσαν να συνεχίσουν την πορεία τους σε χώρα της Ε.Ε., οι μετανάστες υποχρεώνονταν να καταβάλλουν ακόμα 1.000 ευρώ.