Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, ο κεντροδεξιός Μαουρίσιο Μάκρι, είναι γιος ενός μετανάστη από τη Ρώμη. Η σύζυγός του λέγεται Χουλιάνα Αουάντα και είναι επίσης παιδί μεταναστών. Ο πατέρας της, μουσουλμάνος από τον Λίβανο, μετανάστευσε τη δεκαετία του 1960 στην Αργεντινή όπου παντρεύτηκε μια μουσουλμάνα από τη Συρία.
Αλλά ο Μάκρι και η Χουλιάνα δεν έχoυν και πολλή σχέση με το μεταναστευτικό παρελθόν των οικογενειών τους. Εκείνος κληρονόμησε τα πλούτη που δημιούργησε ο πατέρας του ως πολυσχιδής επιχειρηματίας, εκείνη διαχειρίζεται ένα τμήμα της τοπικής αυτοκρατορίας ρουχισμού που έστησε ο πατέρας της. Ως ζεύγος συμβολίζουν κάτι παραπάνω από ένα success story των μεταναστευτικών ρευμάτων του περασμένου αιώνα. Ενσαρκώνουν τη μεγαλοαστική τάξη μιας χώρας που παρά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής δεν έχασε ποτέ την ισχύ της, όπως δεν έχασε ποτέ τη θέση της στις γυαλιστερές σελίδες των γκόσιπ περιοδικών. Ολα αυτά στο κοινωνικό πεδίο. Γιατί, πολιτικά, ο Μαουρίσιο Μάκρι και η Χουλιάνα Αουάντα συμβολίζουν το σύγχρονο πρόσωπο της αργεντίνικης Κεντροδεξιάς. Είναι το πρόσωπο ενός ιλουστρασιόν αντιπερονισμού.
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυσή του πριν από μερικούς μήνες ο «Εκόνομιστ» σημείωνε ότι το βασικό πρόβλημα της Αργεντινής είναι η πολιτική της τάξη: ο αφόρητος λαϊκισμός της, οι παρωχημένες ιδέες της, η πελατειακή της κουλτούρα. Η χρεοκοπία της χώρας τη δεκαετία του 2000 ήταν αποτέλεσμα αυτού του ακραίου ωφελιμισμού του πολιτικού συστήματος. Επειτα από έξι χρόνια κρίσης, μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα υποφέρει από ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Ακόμη χειρότερα: το αφήγημα της ελληνικής Κεντροδεξιάς δεν έχει ιστορίες αυτοδημιούργητων μεταναστών και ιλουστρασιόν περιοδικά. Εχει απαιτητικούς κληρονόμους, μάγκες παλαιοκομματικούς, ηλικιωμένους νέους, αμήχανους φιλελεύθερους και επιθετικούς νεοδεξιούς που συγκρούονται μεταξύ τους με σφοδρότητα. Μια τέτοια Κεντροδεξιά δεν μπορεί ασφαλώς να συστηθεί ως κυβερνητική αντιπρόταση. Και δεν θα μπορούσε ακόμη και αν διέθετε την ιλουστρασιόν χάρη μιας Χουλιάνα Αουάντα.