Κοίτα να δεις! Κοντεύει να τελειώσει ο Νοέμβριος και δεν έχουμε λόγο να βάλουμε το «November rain»! (όχι ότι θα το έβαζα, αλλά λέμε τώρα…). Χαλάλι, χαμηλότερο το κόστος θέρμανσης, συν ότι τα νέα της επανένωσης των Guns N’ Roses αφήνουν πολλές υποσχέσεις, κι ας μην είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρο το τι ακριβώς θα γίνει.

Ομως το θέμα δεν είναι οι GNR, αλλά ο Τζόνι Κας…

Ναι, ναι, ξέρω, ίσως θα μπορούσα να επιλέξω από πολλά άλλα τραγούδια του, πολύ πιο συμβολικά, κάτι πιο «Τζόνι Κας» – και στο κάτω κάτω, το «Hurt» δεν είναι ακριβώς δικό του. Μπορεί να είναι στον τελευταίο δίσκο (87ο) που κυκλοφόρησε το 2002 και από τα τελευταία του χιτ πριν τον θάνατό του το 2003. Η αρχική βερσιόν βρίσκεται στον δίσκο των Nine Inch Nails «Τhe downward spiral» του 1994 και είναι γραμμένο από τα χεράκια του Τρεντ Ρέζνορ. Ομως με τον μοναδικό τρόπο που ερμήνευσε το τραγούδι, ο Κας το έκανε ολόδικό του…

Οι στίχοι σκοτεινοί, σχεδόν αυτοβιογραφικοί, καθώς ο Ρέζνορ τους έγραψε σε μια καθοδική περίοδο τη ζωής του. Ούτως ή άλλως, το «The downward spiral» είναι ένα concept album για την εις Μηδενός κάθοδο – την πτώση, τη βία, τα ναρκωτικά, την αποκτήνωση, την απέκδυση όλων των αξιών και των ιδιοτήτων… και πάει λέγοντας μέχρι την αυτοκτονία.

Στο κατά Κας «Hurt», έχουν αλλάξει ελάχιστα οι στίχοι, κάτι που το έκανε να ταιριάζει ακόμη περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία και τα πιστεύω του.

Το βίντεο, ένα μοντάζ με πλάνα από τα πιο «φρέσκα» χρόνια του Κας αλλά και από τα τελευταία (όπως έμελλε να είναι τελικά) χρόνια της ζωής του – μια αντιπαραβολή του λαμπρού παρελθόντος με το σκληρό μα αναπόφευκτο (τότε) παρόν του -, βραβεύτηκε με Grammy το 2004 (μετά τον θάνατό του) και το περιοδικό «Time» το 2011 το συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 30 καλύτερα βιντεοκλίπ όλων των εποχών.

Το άγγιγμα του «άνδρα με τα μαύρα» κάνει τα πάντα διαχρονικά…