Ανοχύρωτη στον τρόμο είναι η Ευρώπη όπως απέδειξε το αιματοκύλισμα από τους τζιχαντιστές στο Παρίσι. Στο κουβάρι του θανάτου παρασύρεται και η Ελλάδα, αφού τα στοιχεία που έρχονται στο φως καθώς εξελίσσονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και το ξήλωμα του δικτύου που οργάνωσε και εκτέλεσε τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου δείχνουν ότι η χώρα μας αποτελεί πέρασμα των τρομοκρατών στην Κεντρική Ευρώπη.

Ο τζιχαντιστής που χτύπησε στο Stade de France όπως διαπίστωσαν πλέον χωρίς αμφιβολία οι γαλλικές Αρχές ασφαλείας είναι το πρόσωπο που καταγράφηκε στη Λέρο με συριακό διαβατήριο, που αποδείχθηκε πλαστό, στις 3 Οκτωβρίου. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εγκέφαλος των χτυπημάτων στο Παρίσι θεωρείται βέλγος πολίτης που εκτιμάται ότι πλέον ζει στη Συρία, αλλά φέρεται ότι είχε συνδέσμους και στην Ελλάδα, θέτει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις Αρχές ασφαλείας και πληροφοριών. Πρόκειται για τον Αμπντούλ Χαμίντ Αμπαούντ, γεννημένο και μεγαλωμένο στα προάστια των Βρυξελλών, ο οποίος κατά τις βελγικές Αρχές ήταν ο καθοδηγητής τρομοκρατικών επιθέσεων στο Βέλγιο στις αρχές του χρόνου. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο Αμπαούντ ενορχήστρωσε τις επιθέσεις του από την Ελλάδα, πράγμα που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ. Η διαδρομή που ακολούθησε ο τζιχαντιστής του Stade de France από τη Λέρο έως το Παρίσι θεωρείται ενδεικτική των δρομολογίων που ακολουθούν ακραίοι ισλαμιστές προκειμένου να ενωθούν με τους τρομοπυρήνες στην Ευρώπη. Το διαβατήριο με τα στοιχεία Αχμάντ Αλ Μοχάμαντ που επέδειξε στις ελληνικές Αρχές καταγραφής και ταυτοποίησης στη Λέρο ο τζιχαντιστής θεωρήθηκε γνήσιο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες που διέσχισε μέχρι να φθάσει στο Παρίσι καλυμμένος πίσω από την ταυτότητα του πρόσφυγα. Με βάση τα αποτυπώματα που απέστειλαν στους Γάλλους οι ελληνικές Αρχές, ο τρομοκράτης είναι ο «άνθρωπος της Λέρου». Ωστόσο, χθες έγινε γνωστό από τις σερβικές Αρχές ότι συνελήφθη στη Σερβία άτομο που φέρει διαβατήριο με τα ίδια ακριβώς στοιχεία με τον τζιχαντιστή της Λέρου: Αχμάντ Αλ Μοχάμαντ, με μόνη διαφορά στη φωτογραφία. Οι Αρχές, μάλιστα, μιλούν για βιομηχανία πλαστών συριακών διαβατηρίων με ποιότητα σχεδόν εφάμιλλη των γνησίων, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια εντοπισμού υπόπτων για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Ενα τέτοιο διαβατήριο εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 2.500 ευρώ.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ. Το γεγονός, όμως, ότι στο επίκεντρο των ερευνών των γαλλικών Αρχών βρίσκεται ο Αμπντούλ Χαμίντ Αμπαούντ προκαλεί συναγερμό, για μια ακόμη φορά, στις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας. Δύο φορές άλλωστε, τον περασμένο Ιανουάριο είχαν κληθεί από τις βελγικές Αρχές και την Ιντερπόλ να αναζητήσουν, την πρώτη τον ίδιο τον Αμπαούντ στην Αθήνα και τη δεύτερη πρόσωπο που φερόταν να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία μαζί του ή με συνεργούς του. Η πρώτη έρευνα, στις 15 Ιανουαρίου, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και δεν αποδείχθηκε η φυσική παρουσία του Αμπαούντ στην Ελλάδα. Ομως, ένα τηλέφωνο που κατά τις πληροφορίες των Βέλγων είχε χρησιμοποιηθεί από την Αθήνα για την επικοινωνία του κατόχου του με τζιχαντιστές στο Βέλγιο, οδήγησε στις 17 Ιανουαρίου την Αντιτρομοκρατική στο Παγκράτι. Κατά την επιχείρηση εκεί προσήχθησαν τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και ο κάτοχος του επίμαχου τηλεφώνου (της κάρτας sim). Οπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για έναν 33χρονο Αλγερινό, ο οποίος μάλιστα αποδείχθηκε γνωστός στις ελληνικές Αρχές καθώς είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για διακεκριμένες κλοπές. Οι Βρυξέλλες ενημέρωσαν αρχικά την Αθήνα ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο «δεν είχε ενδιαφέρον». Επανήλθαν όμως, και ζήτησαν την έκδοσή του. Ο ίδιος δεν προέβαλε αντιρρήσεις όταν προσήχθη ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα εκδόσεων και έτσι εκδόθηκε στο Βέλγιο, όπου φέρεται να βρίσκεται έως σήμερα κρατούμενος.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν κληθεί να εντοπίσουν περισσότερα από δέκα άτομα ύποπτα για σχέσεις με πυρήνες τζιχαντιστών και έχουν ανταποκριθεί με επιτυχία. Ωστόσο, μετά το Παρίσι και το ενδεχόμενο κάποιες χώρες να αντιδράσουν με κλείσιμο των συνόρων ενισχύονται τα σενάρια τρόμου: να εγκλωβιστούν δηλαδή στην Ελλάδα ακραίοι που σε άλλες συνθήκες απλώς θα περνούσαν από τη χώρα μας. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, να κλείσουν δηλαδή, τα σύνορα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας το χαρακτήρισε χθες «νίκη της τρομοκρατίας». Σημείωσε, ωστόσο, μιλώντας στον Βήμα FM, ότι «σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα, η χώρα μας θα είναι έτοιμη να διαχειρισθεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών. Θα ήθελα να πω στους συμπατριώτες μου ότι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Βέβαια, ένα τέτοιο ενδεχόμενο προφανώς σημαίνει ότι δεν θα πρόκειται για μια εκδρομή παιδιών που πάνε στο κολέγιο. Θα ληφθούν μέτρα, τα οποία μπορεί να μην αρέσουν και να δυσαρεστήσουν, αλλά υπάρχει σχέδιο».