Είθισται οι δυνατοί παίκτες να κρατούν το καλό τους χαρτί για το τέλος. Οχι να το καίνε κάθε μέρα. Αυτό συνέβη κατά τη θητεία της πρώτης φοράς Αριστερά με το γεωπολιτικό χαρτί της διαπραγμάτευσης. Στην αρχή φάνηκε να πιάνει αλλά κάπου στην εκπνοή του προγράμματος κατέληξε να μοιάζει με κακόγουστο αστείο. Μετά το πρώτο σοκ που υπέστησαν οι εταίροι με το αντάρτικο της Αθήνας για τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας (στις οποίες τελικώς συναίνεσε), κατάλαβαν ότι επρόκειτο περί μπλόφας και απλά μειδιούσαν κάθε φορά που δήθεν απειλούνταν από τα φιλορωσικά ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα.

Το ίδιο συνέβη και με την πολιτική διαπραγμάτευση. Στην αρχή προκάλεσε ανάμεικτα σχόλια και αντιδράσεις. Στην πορεία οι Ευρωπαίοι έμαθαν το παιχνίδι. Μαζί με αυτό έμαθαν να αναμένουν στο ακουστικό τους τα τηλεφωνήματα του έλληνα Πρωθυπουργού.

Μετά το Eurogroup της Δευτέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι είμαστε θύματα της επιτυχίας μας επειδή η ανακεφαλαιοποίηση προχωρά γρήγορα. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάλι, στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο χαρακτήρισε επιτυχία της κυβέρνησης την αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επιασε η πολιτική διαπραγμάτευση; Θα δείξει.

Αν η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να πετύχει οι Ευρωπαίοι είναι καταδικασμένοι να υποστούν τις ομολογημένες καθυστερήσεις της Ελλάδας στην πρώτη αξιολόγηση. Μέχρι και το Ασφαλιστικό εξαίρεσαν από το δεύτερο πακέτο με τα ορόσημα (benchmarks) για τον χρηματοπιστωτικό τομέα ώστε να διευκολύνουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δεν έγιναν ξαφνικά φιλάνθρωποι ούτε οπαδοί της πολιτικής των καθυστερήσεων (kick the can down the road). Ούτε πίσω από την υποχώρηση του Eurogroup στο θέμα της σύνδεσης της ανακεφαλαιοποίησης με την πρώτη αξιολόγηση κρύβεται καμιά θεωρία της πυρηνικής φυσικής.

Τα πράγματα είναι απλά. Οι δανειστές θέλουν το πρόγραμμα να προχωρήσει με την ελάχιστη επιπλέον οικονομική συνδρομή από πλευράς τους. Αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προχωρά μέσω ιδιωτών, όπερ σημαίνει μικρότερη συμμετοχή τους, γιατί να ανακόψουν αυτή τη θαυμάσια πορεία;

Οι δύσκολες αποφάσεις αναβάλλονται για αργότερα και όλα δείχνουν ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μεταφέρεται στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτό προφανώς βολεύει την κυβέρνηση προκειμένου να μεταθέσει για αργότερα τις δύσκολες αποφάσεις. Βολεύει, όμως, και τους Ευρωπαίους. Οσο πιο αργά ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση τόσο πιο αργά θα ανοίξει και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Αν ανοίξει ουσιαστικά και δεν αναλωθεί σε κάποιον ανοικτό σε ερμηνείες χρησμό σε κάποια μελλοντική απόφαση του Eurogroup.

Στο μεταξύ, θα έχει ξεκαθαρίσει ο ρόλος του ΔΝΤ που φαίνεται ότι θα μετάσχει κανονικά στο πρόγραμμα. Θα έχει τελειώσει και η υπόθεση των εκλογών στην Ισπανία (20 Δεκεμβρίου) που όλα δείχνουν ότι θα επιβεβαιώσουν την παλινόρθωση της Δεξιάς του Ραχόι. Και κάπου στις αρχές του 2016 θα έρθει η ώρα της κρίσεως. Στη δική του ώρα της κρίσεως ο Αντώνης Σαμαράς είχε επικαλεστεί την έφοδο του συριζαίικου ιππικού για να εξασφαλίσει την επιείκεια των δανειστών. Ο Αλέξης Τσίπρας ποιον θα επικαλεστεί τότε;