Διπλό είναι το κινεζικό ενδιαφέρον για logistic center στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου, το οποίο αντιμετωπίζεται από το Πεκίνο ως ζωτικός χώρος του υπό ιδιωτικοποίηση λιμανιού του Πειραιά.

Πέραν του δεδηλωμένου ενδιαφέροντος της Cosco για τον επικείμενο διαγωνισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ σχετικά με το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριασείου (600 στρεμμάτων), υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες και δεύτερο σχέδιο για logistic center με πρωταγωνιστή πάλι κινέζικη εταιρεία.

Πρόκειται αυτή τη φορά για την Elephant Alliance, στρατηγικό συνεργάτη της Sinotrans, τον εθνικό οργανισμό μεταφορών εξωτερικού εμπορίου της Κίνας, η οποία φαίρεται να έχει ενημερώσει τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών για ένα πρωτοποριακό σχέδιο.

Το σκεπτικό της Sinotrans βασίζεται στη δημιουργία ενός κέντρου logistics στην λογική των smart cities, δηλαδή υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας συγκροτήματα τα οποία εστιάζουν σε επιμέρους τομείς ή σε συνδυασμό κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας. Το μοντέλο αυτό εντάσσεται και στην ευρύτερη σινο-ευρωπαϊκή οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία.

Η Sinotrans δεν είναι κάποια τυχαία εταιρεία. Εχει κύκλο εργασιών 13 δισ. ευρώ και επεκτείνεται συνεχώς στο εξωτερικό, μέσα και από τη στρατηγική της συνεργασία με την επίσης κινεζική Elephant Alliance.

Το τάιμινγκ δεν είναι τυχαίο. Σε λιγότερο από ένα μήνα (3 Δεκεμβρίου) οι υποψήφιοι μνηστήρες για τον ΟΛΠ υποβάλλουν τις προσφορές τους, ενώ εντός των επόμενων ημερών, η ΓΑΙΑΟΣΕ θα επαναπροκηρύξει τον -δύο φορές μέχρι τώρα άγονο- διαγωνισμό για την ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσειο.

H Cosco διεκδικεί το λιμάνι του Πειραιά, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα κατέβει και στο διαγωνισμό για το Θριάσειο. Λέγεται λοιπόν ότι η Sinotrans εξετάζει την ανάπτυξη του δικού της logistic center εντός της παραχώρησης των 600 περίπου στρεμμάτων, είτε αυτή περάσει στα χέρια της Cosco στα πλαίσια του σχετικού διαγωνισμού, είτε σε άλλο σχήμα.

Κι αυτό καθώς στο διαγωνισμό για το Θριάσειο η Cosco δεν θα είναι μόνη της. Ακούγεται ότι απέναντί της θα κατέβει ένα ισχυρό σχήμα που θα απαρτίζεται από έλληνα και ξένο παίκτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Grivalia Properties (Eurobank) που είχε συμμετάσχει και στον προηγούμενο διαγωνισμό για το Θριάσειο, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με μεγάλο ξένο όμιλο.

Σε κάθε περίπτωση «το κεφάλι του Δράκου» για περαιτέρω κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ο ΟΛΠ. Οσο για την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι πρέπει να δείξει αμεροληψία καθώς ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ είναι διεθνής, εντούτοις δεν έχει κρύψει ποικιλοτρόπως ότι θα προτιμούσε για τον Πειραιά τους Κινέζους.

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για το Θριάσιο αυτός αναμένεται να προχωρήσει εντός των αμέσως επομένων ημερών. Προϋπόθεση προκειμένου να τον προκηρύξει η ΓΑΙΑΟΣΕ είναι να διορισθούν τα νέα μέλη του Δ.Σ. σε αντικατάσταση εκείνων των οποίων η θητεία είχε λήξει. Τα τεύχη του διαγωνισμού είναι έτοιμα και αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του πρώτου 20ημερου του Νοεμβρίου.