Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, οι πολίτες δεν ξέρουν αν πρέπει να κλάψουν ή να γελάσουν με τα τεκταινόμενα στη Νέα Δημοκρατία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο δημοκρατικό μας πολίτευμα –που γίνεται ακόμη πιο σύνθετος λόγω της κρίσης: οφείλει να ελέγχει την κυβέρνηση, αλλά και να προχωρεί σε επιλεγμένες συναινέσεις ώστε να διευκολύνει την έξοδο από την κρίση και να ενισχύει τη θέση της ως οιονεί επόμενη κυβέρνηση.

Τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα οδηγούν σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση: αφού δεν κατόρθωσαν να πράξουν το αυτονόητο –να οργανώσουν ένα συνέδριο διατύπωσης της πολιτικής θέσης τους -, προχωρούν σε μια ανοικτή εκλογική διαδικασία, την οποία φροντίζουν να ευτελίζουν καθημερινά.

Δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε μία τηλεοπτική αντιπαράθεση, δεν κατόρθωσαν καν να διοργανώσουν κάποιες κομματικές συνδιασκέψεις για να ανταλλάξουν απόψεις και αναλώνονται σε αλληλοκατηγορίες για ήσσονος σημασίας θέματα που δεν αφορούν ούτε εκείνους που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, πόσω μάλλον την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία.

Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, δεν είναι περίεργο που παίρνουν βαθμό κάτω από τη βάση στην άσκηση των αντιπολιτευτικών καθηκόντων τους και περιορίζονται σε βολικές «εκρήξεις», όπως συνέβη με τις ατυχείς δηλώσεις Φίλη.

Απομένουν δεκαεπτά ημέρες ώς την εκλογή ηγεσίας: πρόκειται για σημαντικό πολιτικό χρόνο και σίγουρα η Νέα Δημοκρατία προλαβαίνει να εισπράξει ακόμη μεγαλύτερη πολιτική ζημιά.