Πάνε οι εποχές που οι αντιγερμανικές κορόνες έδιναν και έπαιρναν από επίσημα κυβερνητικά χείλη. Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας. Ή, τέλος πάντων, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ είναι. Οπως το έθεσε ο Νίκος Κοτζιάς, ο Σταϊνμάγερ είναι «ο εκπρόσωπος του γερμανικού διαφωτισμού του 21ου αιώνα στη διεθνή σκηνή». Απαντώντας του από το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι Ελλάδα και Γερμανία πρέπει να έρθουν πιο κοντά και να αποτινάξουν τις σκιές από τις κορόνες και τη φρασεολογία των τελευταίων μηνών (λέγε με Γιάνη…). Αν κρίνω πάντως από την αυξημένη παρουσία συριζαίων στη χθεσινοβραδινή τελετή αναγόρευσης του Σταϊνμάγερ σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά (στη φωτογραφία με τον πρύτανη Νικόλαο Γεωργόπουλο), κατόπιν πρότασης του Κοτζιά, ο οποίος διδάσκει εκεί, οι σκιές έχουν ήδη απομακρυνθεί.

Πληροφορούμαι ότι το «παρών» έδωσαν οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Ξυδάκης, ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Τάσος Κουράκης, αλλά και ο υφυπουργός Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Εννοείται ότι στην πρώτη γραμμή βρέθηκε ο Κώστας Σημίτης, ενώ στο Ευγενίδειο εθεάθησαν επίσης οι Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Μανιάτης και Σπύρος Δανέλλης.