Τα μηνύματα έρχονται απανωτά –αλλά η κυβέρνηση δείχνει να τα εισπράττει ως φάρσες: η οικονομική κατάσταση της χώρας χειροτερεύει καθημερινά –αλλά ουδείς πράττει το παραμικρό για να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.

Το τελευταίο σήμα κινδύνου προήλθε χθες από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: οι διαπιστώσεις των τεχνοκρατών δεν διαφέρουν από τις επισημάνσεις του Τύπου –η αβεβαιότητα για τα φορολογικά και τα δημοσιονομικά μέτρα εντείνει την ύφεση, προκαλώντας το γνωστό την τελευταία πενταετία σπιράλ του θανάτου, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, που θα σημαίνει την ανάγκη για λήψη όλο και επαχθέστερων μέτρων.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι χαμένη στη λεωφόρο των ισοδυνάμων –που καταλήγει σε αδιέξοδο, καθώς σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι και οι ίδιοι: όμως ενώ η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει φτάσει στα όριά της, συνεχώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας φήμες και σενάρια για ακόμα μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση –και μάλιστα σε εκείνους που έχουν πληρώσει τον βαρύτερο λογαριασμό τα χρόνια της κρίσης.

Παράλληλα οι προειδοποιήσεις των δανειστών γίνονται όλο και πιο απειλητικές: είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν δίστασε να μιλήσει ανοικτά για το έως χθες αδιανόητο –κούρεμα καταθέσεων, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει αμέσως η αξιολόγηση και χαθούν οι προθεσμίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα καμπανάκια χτυπούν απανωτά –αλλά το ερώτημα παραμένει: Ακούει κανείς;