Στα 4,5 -5 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο και στα 14 δισ. ευρώ με το δυσμενές εκτιμώνται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τραπεζικές πηγές διατύπωναν χθες αυτές τις εκτιμήσεις, τις οποίες μετέδωσε και το πρακτορείο Ρόιτερ, την ώρα που η κυβέρνηση επεξεργαζόταν τις τελευταίες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση. Στόχος της κυβέρνησης, να είναι όλα έτοιμα ώς τη Δευτέρα που θα ανοίξουν οι αγορές και θα ξεκινήσει η ουσιαστική προσπάθεια της ανακεφαλαιοποίησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει και όλες τις άλλες εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2 δισ. ευρώ ώς την Τρίτη που έρχεται στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί. Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξεί να εκταμιεύσει τα 2 δισ. ευρώ, αλλά και να δρομολογήσει την επιστροφή των δανειστών για την πρώτη αξιολόγηση του νέου Μνημονίου. Ολα πρέπει να γίνουν γρήγορα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να καθυστερήσει η ανακεφαλαιοποίηση πέραν της 1/1/2016 και κινδυνεύσουν οι καταθέσεις.

ΑΓΩΝΙΑ. Οι τραπεζίτες σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς περιμένουν με κομμένη την ανάσα τις αυριανές ανακοινώσεις του SSM. Ωστόσο, υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή εξέφραζε χθες αισιοδοξία ότι οι ανάγκες που θα προκύψουν με το βασικό, τουλάχιστον, σενάριο θα καλυφθούν από τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών. Αυτό θα είναι ίσως ευκολότερο για κάποιες από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και δυσκολότερο για άλλες. Ωστόσο, στο τέλος υπάρχει ελπίδα ότι όλες θα τα καταφέρουν. Αλλωστε και ο «λογαριασμός» διαμορφώνεται τελικά σε καλύτερα από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Τη διαφορά μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου, που υπολογίζεται στα 9-9,5 δισ. με βάση τις πηγές, εκτιμάται ότι θα καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αγοράζοντας έναν συνδυασμό από μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos) και μετοχές που θα εκδώσουν οι τράπεζες. Σε μερικές τράπεζες οι ιδιώτες εκτιμάται ότι θα καλύψουν και κάποιο μέρος του δυσμενούς σεναρίου.

Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να συγκαλούνται οι γενικές συνελεύσεις των τραπεζών προκειμένου να αποφασίσουν τις απαιτούμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.