Προαιρετική δημόσια προσφορά στους κατόχους υβριδικών τίτλων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης αλλά και στους κατόχους ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds) ανακοίνωσε χθες η Alpha Bank, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαιακών αναγκών της στο πλαίσιο της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης.

Η προσφορά αφορά τίτλους συνολικού ύψους 1,08 δισ, ευρώ, με την τράπεζα να προτείνει στους κατόχους των συγκεκριμένων τίτλων την ανταλλαγή τους έναντι μετρητών ή μετοχών. Οι ακριβείς όροι της ανταλλαγής ανά κατηγορία δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί.

Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι ομολογιούχοι υψηλής διαβάθμισης (senior bonds), οι οποίοι στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης κινδυνεύουν με κούρεμα της αξίας των τίτλων που κατέχουν. Συνολικά, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 οι ιδιώτες κατείχαν ομόλογα υψηλής διαβάθμισης συνολικής αξίας 1,04 δισ. ευρώ, ενώ 144 εκατ. ευρώ αφορούν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και 94 εκατ. ευρώ υβριδικούς τίτλους έκδοσης Alpha Bank.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Οκτωβρίου, σε μια ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς ανοίγοντας τον χορό των προαιρετικών προσφορών σε κατόχους ομολόγων. Η δημόσια προσφορά της Πειραιώς, η οποία λήγει στις 4 Νοεμβρίου, αφορά ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, τίτλους υψηλής διαβάθμισης και υβριδικούς τίτλους συνολικής ονομαστικής αξίας 594 εκατ. ευρώ. Σε αντίστοιχες κινήσεις αναμένεται να προχωρήσουν εντός των ημερών και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bond holders) θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανόν να υποστούν κούρεμα της αξίας των τίτλων που κατέχουν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν κλειδώσει ακόμα, αλλά οι πιθανότητες είναι αυξημένες.