Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις θα έχει το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η επίσκεψη Ντομπρόβσκις πραγματοποιείται τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών για την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων μέτρων φαίνεται να έχουν μπλοκάρει.

Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα είναι το κεντρικό θέμα στις επαφές που θα έχει στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής στέλνει σαφές μήνυμα πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ντομπρόβσκις: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»

«Τα πράγματα είναι απλά: απαιτείται η υλοποίηση των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων» δηλώνει, προειδοποιώντας ότι η εφαρμογή του προγράμματος είναι η βασική προϋπόθεση, ώστε να μην επανέλθει στο τραπέζι το σενάριο του Grexit.

Πηγές στην Αθήνα τονίζουν ότι η επίσκεψη του κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος έχει στην αρμοδιότητά του το σύνολο των ελληνικών θεμάτων, δείχνει την κορύφωση του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για την προώθηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς σημειώνεται αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα και λίγες μέρες πριν την άφιξη του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, πιθανότατα στις 3-4 Νοεμβρίου, αν και η ακριβής ημερομηνία μένει να επιβεβαιωθεί.

Κατά τις ίδιες πηγές, τον Βάλντις Ντομπρόβσκις θα συνοδεύουν ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάς Ντερούζ και ο Μάαρτεν Βερβέ, επικεφαλής της νεοσύστατης Υπηρεσίας για την Υποστήριξη των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.

Δύο «αγκάθια» στις διαβουλεύσεις

Ο πρώτος κύκλος της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-δανειστών ολοκληρώθηκε χωρίς να κλείσει κάποιο από τα ανοιχτά θέματα. «Αγκάθια» παραμένουν το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, αλλά και ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Τσακαλώτος: «Παραμένουν διαφορές με τους θεσμούς»

Στο θέμα των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στέλνοντας σκληρό μήνυμα στους δανειστές.

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει αρένα κατασχέσεων» είπε, με τον Φρ.Ολάντ να εμφανίζεται και πάλι στο πλευρό της Αθήνας, προτείνοντας το θέμα να συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup.

«Αγκάθι» αποτελεί και το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τους θεσμούς να προχωρούν σε παρέμβαση-βόμβα, στέλνοντας τελεσίγραφο στην κυβέρνηση πως η θέσπιση κλιμακωτής φορολόγησης είναι ενάντια στην κοινοτική νομοθεσία.

«Βόμβα» θεσμών: Ή μηδενικός ή 23% ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι θεσμοί απέρριψαν την εξαγγελία της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν προβλέπει μειωμένους συντελεστές στην ιδιωτική εκπαίδευση, οπότε, συνάγεται, είτε θα πρέπει να εξαιρεθεί εξ ολοκλήρου το πεδίο είτε θα πρέπει να επιβληθεί ο συντελεστής του 23%.