Προειδοποιήσεις και επικρίσεις ανταλλάσσουν ευρωπαίοι ηγέτες λίγο πριν τη «μίνι Σύνοδο» για το προσφυγικό με τη συμμετοχή κρατών-μελών της ΕΕ και βαλκανικών χωρών. Ρουμανία, Σερβία και Βουλγαρία προειδοποιούν με κλείσιμο των συνόρων, ενώ κατά χιλιάδες φτάνουν στα Βαλκάνια οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Μετά από επαφές που είχε με τον Σέρβο και τον Ρουμάνο ομόλογο του, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ επισήμανε ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει η περιοχή των Βαλκανίων ουδέτερη ζώνη για εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

Η Σλοβενία είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υψώσει φράχτη στα σύνορα με την Κροατία, αν δεν βρεθεί μία λύση την Κυριακή. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η ΕΕ «πρέπει να ελαφρύνει το βάρος των χωρών που είναι πιο εκτεθειμένες».

Κάλεσε, μάλιστα, να υπάρξει ευρωπαϊκή δράση που θα σταματήσει τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές στα εξωτερικά όρια της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει καλέσει στις Βρυξέλλες τους ηγέτες Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας. Η «μίνι Σύνοδος» θα ξεκινήσει νωρίς το απόγευμα της Κυριακής,

βάζοντας στο τραπέζι σχέδιο 16 σημείων με στόχο να σταματήσουν «να γίνονται μπαλάκι οι πρόσφυγες».

Σημειώνεται ότι φέτος περισσότεροι από 680.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Στο μεταξύ, το γερμανικό Spiegel αναφέρει πως εξετάζεται το σενάριο δημιουργίας κέντρου υποδοχής έως και 50.000 προσφύγων στην Αθήνα, πληροφορία για την οποία η Αθήνα δηλώνει άγνοια.

Επιπλέον και σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, στο σχέδιο προβλέπεται η υποχρέωση των χωρών για καθημερινή ενημέρωση αναφορικά με τον αριθμό των προσφύγων που δέχονται.

Από την πλευρά του, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες οφείλουν στους εταίρους τους να περιορίσουν τη ροή των προσφύγων και απαίτησε μία πιο δίκαιη κατανομή αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Η ανατολική Ευρώπη έχει κάνει λίγα για να εμποδίσει τις προσφυγικές ροές» είπε στη δημόσια τηλεόραση της Ολλανδίας. «Εμείς έχουμε επενδύσει ένα τεράστιο ποσό σε αυτούς και τώρα αυτοί κάνουν πολύ λίγα» δήλωσε.