Οι ταινίες που παίζει αυτήν την εβδομάδα η τηλεόραση σε κριτική Ακη Καπράνου. Οσα πιο πολλά «Χ» τόσο το καλύτερο. Στο ΖΑΠ προτιμήστε το ζάπινγκ…

ΣΑΒΒΑΤΟ

Μεγαλώνοντας τον Γουέιλον Χ

(Raising Waylon)

Mega 14.50

Οταν ο 9χρονος Γουέιλον μένει μόνος στον κόσμο, την κηδεμονία του αναλαμβάνουν από κοινού ο Ρεγκ και η Τζούλια, φίλοι των γονιών του, που όμως δεν τα πάνε και τόσο καλά μεταξύ τους. Μετρημένη κοινωνική τηλεταινία, εύπεπτη και μαζεμένη. Του 2004, με Πόπι Μοντγκόμερι και Τόμας Γκίμπσον. (Διάρκεια: 90′)

Μαριχουάνα στοπ! ΖΑΠ

ΑΝΤ1 18.00

Η άποψη του Γιάννη Δαλιανίδη για τα «παιδιά των λουλουδιών» ήρθε μάλλον αργά (η ταινία είναι παραγωγής 1971, και όχι από τις καλές του). Με τους Ζωή Λάσκαρη, Τόλη Βοσκόπουλο, Γιώργο Πάντζα, Χρόνη Εξαρχάκο. (Διάρκεια: 100′)

Η εποχή των παγετόνων ΧΧ

(Ice age)

Star 21.00

Μόλις ξεκινά η Εποχή των Παγετώνων τα ζώα μεταναστεύουν προς το νότο. Όλα εκτός από ένα μαλλιαρό μαμούθ, τον Μάνι, που του αρέσει να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο και ένα βραδύποδα. Θα έβαζα περισσότερα αστέρια αν το κανάλι δεν επέλεγε να προβάλει την μεταγλωττισμένη βερσίον – το φιλμ τα αξίζει. Παραγωγής 2002. (Διάρκεια: 80′)

Ο στρίγκλος που έγινε αρνάκι ΧΧ

ΑΝΤ1 21.00

Ο Κωνσταντάρας, χήρος με τρία παιδία, προσπαθεί να τα φέρει βόλτα, μέχρι που βρίσκεται στο δρόμο του η Μάρω Κοντού. Σεναριακά πάσχει αλλά οι πρωταγωνιστές είναι στα κέφια τους. Παραγωγής 1967, του Σακελλάριου. (Διάρκεια: 90′)

Μετάξι ΧΧ

(silk)

Alpha 21.30

Έτος 1862. Νεαρός Γάλλος εμπορας φτάνει στην Ιαπωνία προκειμένου να φέρει υγιείς μεταξοσκώληκες προς εκτροφή. Εκεί έρχεται σε επαφή με μια πανέμορφη γιαπωνέζα, παλλακίδα ενός ντόπιου βαρόνου, την οποία όμως ερωτεύεται. Αισθητικά πανέμορφο το φιλμ, αλλά το πάθος από κάτω μοιάζει ολότελα στημένο και παραδομένο στο ναρκισσισμό της πόζας. Του 2007, με Κίρα Νάιτλι, Μάικλ Πιτ, Άλφρεντ Μολίνα, Κότζι Γιακούσο. (Διάρκεια: 90′)

Η μούμια ΧΧ

(The mummy)

Star 22.40

Πάει να πιάσει κάτι από το πνεύμα των ταινιών του Ιντιάνα Τζόουνς αυτή εδώ η περιπέτεια φανταστικού περιεχομένου με Μπρένταν Φρέιζερ και Ρέιτσελ Βάις, αλλά τις περισσότερες φορές μοιάζει με βίντεο-γκέιμ. Έχει πλάκα πάντως και είναι σίγουρα καλύτερη από την άθλια συνέχεια της! Παραγωγής 1999. (Διάρκεια: 100′)

Άσε το κακό να μπει ΧΧΧΧ

(Låt den rätte komma in)

ΕΡΤ1 00.30

Ένα μοναχικό αγόρι δώδεκα ετών, εύκολος στόχος για τους συμμαθητές του, ερωτεύεται το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Όμως, καταλαβαίνει γρήγορα πως πρόκειται για βαμπίρ, που ευθύνεται για μια σειρά μυστήριων φόνων στην περιοχή. Αυτό το σουηδικό προεφηβικό βαμπίρο-love-story, στημένο με σπάνια «παγωμένη» ευαισθησία από τον Τόμας Άλφρεντσον, μπαίνει στη λίστα με τις μεγάλες ταινίες του 21ου αιώνα, δίχως καμιά δόση υπερβολής. Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα λάθος καρέ. Του 2008, με Κάρε Χέντεμπραντ, Λίνα Λίντερσον, Περ Ράγκναρ, Χένρικ Νταλ. (Διάρκεια: 114΄).

Φαντάσματα από το παρελθόν Χ

(Jesse Stone: Sea change)

Mega 00.50

Σερίφης μικρής πόλης αναλαμβάνει ανεξιχνίαστη υπόθεση δολοφονίας, η λύση της οποίας όμως φέρνει στην επιφάνεια κρυμμένα του μυστικά. Τηλεταινία παραγωγής 2007, σκηνοθετημένη επαγγελματικά από τον Ρόμπερτ Χάρμον («Το οτοστόπ του τρόμου»). Με Τομ Σέλεκ και Γουίλιαμ Σάτνερ. (Διάρκεια: 85′)

Ο κύριος «το ξανάφτιαξα» ΖΑΠ

(Mr ‘Fix it’)

Star 01.00

Ένας άνδρας ειδικεύεται στο να παρέχει ψυχολογική βοήθεια σε προσφάτως χωρισμένους. Αμερικάνικη σάχλα παραγωγής 2006, με Ντέιβιντ Μπορεάναζ, Αλάνα Ντε Λα Γκάρτσα, Πατ Χέλι, Πολ Σορβίνο. (Διάρκεια: 88′)

Buried XXX

Star 03.00

Αμερικανός οδηγός φορτηγού, που εργάζεται σε αμερικανική εταιρεία στο Ιράκ, πέφτει θύμα ενέδρας Ιρακινών ανταρτών και ξυπνά μέσα σε ένα φέρετρο με τους απαγωγείς του να τον ενημερώνουν πως μέσα στις επόμενες δύο ώρες, τον περιμένει η εκτέλεση. Συγκλονιστικό – και άκρως κλειστοφοβικό – με Ράιαν Ρέινολντς και Ρόμπερτ Πάτερσον. Σαν μεταμοντέρνος Χίτσκοκ! Του 2010. (Διάρκεια: 87′)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Μάβερικ ΧΧ

(Maverick)

Star 13.20

Eύθυμος απατεώνας και πολύ καλός χαρτοπαίχτης στις άγριες μέρες της παλιάς αμερικάνικης Δύσης συναντά δύο ανθρώπους που θα αποδειχτούν ικανότατοι αντίπαλοι: Μελ Γκίμπσον, Τζόντι Φόστερ και Τζέιμς Γκάρνερ σε ένα κωμικό γουέστερν – τσιχλόφουσκα που βλέπεται πολύ ευχάριστα. Του 1994. (Διάρκεια: 119′)

Η ζωή σε δύο πράξεις ΧΧ

(Stepmom)

Mega 14.50

Η μητέρα και η μητριά. Η πρώην σύζυγος και η νυν. Η πρώτη πάσχει από ανίατη ασθένεια. Και προσπαθεί να κερδίσει τη φιλία της νυν για χάρη των παιδιών της. Ακούγεται μελό αλλά ευτυχώς η σκηνοθεσία του κρις Κολόμπους είναι κάπως διακριτική. Τζούλια Ρόμπερτς και Σούζαν Σάραντον στήνουν ωραιότατο δίδυμο. Επίσης με Εντ Χάρις, παραγωγής 1998. (Διάρκεια: 133΄)

Τι 30 τι 40 τι 50 Χ

ΑΝΤ1 17.45

Ένας μεσήλικας, που νοιώθει ακόμα νέος, ερωτεύεται παράφορα μια νεαρή γυναίκα, μόλις δεκαοκτώ ετών. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας παίζει ξανά το γερονροπαλίκαρο σε αυτή την κωμωδία του Κώστα Καραγιάννη. Παραγωγής 1972, επίσης με Ρίκα Διαλυνά. (Διάρκεια: 95′)

Η δασκάλα με τα ξανθιά μαλλιά Χ

Star 21.00

Λίγο πριν ξεσπάσει ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, μια καινούρια δασκάλα, έρχεται να αντικαταστήσει τον γερασμένο πια δάσκαλο και εφαρμόζει ένα καινούριο εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς καταπιεστικά μέτρα. Ιστορίες από τη Κατοχή, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Παραγωγής 1969, όταν πια η Εθνική μας σταρ έκανε κουμάντο και μετέτρεπε κάθε ιστορία σε προσωπικό της όχημα. (Διάρκεια: 90′)

The social network XX

Mega 23.10

Το γιγαντιαίο και άκρως σημαίνων κοινωνικό φαινόμενο της διαδυκτιακώς μασκαρεμένης μοναξιάς μας, προς άρμεγμα από τις πολυεθνικές, πάει περίπατο (με την εξαίρεση μιας-δυο σκηνών που είναι απελπιστικά επιφανειακές) σε αυτή την πολυδιαφημισμένη ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ. Και έτσι, το The Social Network, μια ταινία για την ανακάλυψη και τα πάθη του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δημιουργό του Facebook, στέκει ως μια ταινία εξόχως… ακίνδυνη, παρά τη σκηνοθετική της μαεστρία. Του 2010 με Τζέσε ‘Αιζενμπεργκ, ‘Αντριου Γκάρφιλντ, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Ρασίντα Τζόουνς. (Διάρκεια: 121’)

Ανοιχτοί λογαριασμοί ΧΧ 

(Payback) 

Star 23.15

Ο Μελ Γκίμπσον στήνει ληστεία, η συμμορία του τσεπώνει 140.000 δολάρια και πυροβολούν. Αλλά ο ήρωας μας έχει τον απέθαντο, και έξι μήνες μετά επιστρέφει στην ενεργό δράση. Ρημέικ του «Επαναστάτη του Άλκατραζ», σαδιστικό αλλά και κάπως «κουτσουρεμένο (ο Μπράιαν Χέλγκελαντ υπογράφει τη σκηνοθεσία, αλλά το χέρι του Γκίμπσον υπήρξε βαρύ). Παραγωγής 1999, επίσης με Μαρία Μπέλο, Ντέμπορα Άνγκερ, Κρις Κριστόφερσον και Τζέιμς Κόμπερν. (Διάρκεια: 101′)

Δεν μπορώ να σε ξεχάσω ΧΧΧ

(Unforgettable)

ANT1 00.30

Μετά την δολοφονία της συζύγου του, ένας ιατροδικαστής  που θεωρείται ύποπτος, αποφασίζει να πειραματιστεί με μια νέα χημική ουσία, η οποία προσδίδει την ικανότητα σε όποιον τη χρησιμοποιεί να βιώνει τις μνήμες κάποιου άλλου. Ευφυές φιλμ νουάρ, από τον Τζον Νταλ, εξόχως ερμηνευμένο από τους Ρέι Λιότα και Λίντα Φιορεντίνο. Παραγωγής 1996. (Διάρκεια: 100′)

Πληρωμένοι δολοφόνοι Χ

(Shooters)

ΕΡΤ1 01.00

Ύστερα από έξι χρόνια στη φυλακή, ο Γκίλι επιστρέφει στην παλιά του γειτονιά στο Νότιο Λονδίνο, με σκοπό να αποσυρθεί από τον κόσμο του εγκλήματος. «Ναι, καλά!» σκεφτόμαστε και, φυσικά, έχουμε δίκιο, καθώς παρακολουθούμε μια χλιαρή κόπια του «Δυο καπνισμένες κάνες», βρετανικής παραγωγής (2002). Με Άντριαν Ντάνμπαρ και Άντριου Χάουαρντ. (Διάρκεια: 92′)

Πτήση στον τρόμο Χ

(Final descent)

Mega 01.30

Ένας πιλότος προσπαθεί να προβεί σε αναγκαστική προσγείωση μετά από σύγκρουση στον αέρα με μικρότερο αεροσκάφος. Τηλεταινία παραγωγής 1997, με τον Ρόμπερτ Γιούριχ, «αστέρα» της Αμερικάνικης τηλεόρασης και παντελώς άγνωστο εδώ. (Διάρκεια: 87′)

Ποιός είναι το αφεντικό; ΧΧ

(In good company)

Star 01.30

Βετεράνος διευθυντής πωλήσεων σε αθλητικό περιοδικό έρχεται αντιμέτωπος με νεαρό φιλόδοξο συνάδελφο του, ο οποίος τα φτιάχνει και με την κόρη του. Και γίνεται το έλα να δεις. Με Ντένις Κουέιντ, Σκάρλετ Γιόχανσον και Τόφερ Γκρέις, παραγωγής 2004. Συμπαθές. (Διάρκεια: 102′)

ΔΕΥΤΕΡΑ

Ο μονομάχος ΧΧΧ

(Gladiator)

Star 22.00

Aναβιώνιοντας μια παράδοση που δεν έχει τις ρίζες τις στις αρένες του «Μπεν Χουρ» , ο «Μονομάχος» περιγράφει την ιστορία του Μάξιμους, στρατηγού που αναζητά εκδίκηση για το χαμό της οικογένειας του. Πίσω από το καλοβαλμένο σχόλιο για τη βιομηχανία του θεάματος, δεσπόζει ο Ράσελ Κρόου: όσο ο κι’αν εκτιμούμε τον περφεκσιονισμό του Ρίτνλεϊ Σκοτ, δύσκολα το φιλμ θα ήταν εξίσου καλό με έναν άλλο πρωταγωνιστή. Παραγωγής 2000, επίσης με Γιόακιν Φϊνιξ και Όλιβερ Ριντ. (Διάρκεια: 110′)

Εχθρός προ των πυλών ΧΧ

(Enemy at the gates)

Alpha 23.15

Ενώ ολόκληρος ο κόσμος περιμένει με αγωνία την έκβαση της μάχης του Στάλινγκραντ, ο ξακουστός Ρώσος ελεύθερος σκοπευτής Βασίλι πλησιάζει αθόρυβα τις εχθρικές γραμμές. Μπερδεμένη πολιτικά αλλά στημένη εντυπωσιακά περιπέτεια παραγωγής 2000, που φέρει την υπογραφή του Ζαν Ζακ Ανό (ο οποίος έχει κάνει και καλύτερες ταινίες). Με Τζουντ Λο, Εντ Χάρις, Τζόζεφ Φάινς και Ρέιτσελ Βάις. (Διάρκεια: 110′)

Φονικός ιός

(Fatal contact: Bird flu in America)

Mega 01.00

Πανικός καταλαμβάνει τις πόλεις της Αμερικής όταν η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται απειλητικά. Εσείς πάντως δε προβλέπεται να τρομάξετε και πολύ με τούτη εδώ τη φτηνιάρικη τηλεταινία παραγωγής 2006, με Αν Κιούζακ και Κώστα Ρόνιν. (Διάρκεια: 82′)

ΤΡΙΤΗ

Το βασίλειο των ουρανών ΧΧ

(Kingdom of heaven)

Star 22.00

Στην Ιερουσαλή του μεσαίωνα, ένας σιδεράς οδηγεί τα στρατευματα της πόλης ενάντια στους μουσουλμάνους εισβολείς. Άλλη δουλειά δεν είχε το Χόλιγουντ (μη τα ξαναλέμε), αλλά είναι επικό και καλογυρισμένο, από τον Ρίντλεϊ Σκοτ. Με Ορλάντο Μπλουμ (άχαρος), Λίαν Νίσον και Τζέρεμι Άιροντ. Του 2005. Κυκλοφορεί ένα director’s cut απείρως καλύτερο, σε ψηφιακή μορφή. (Διάρκεια: 150′)

Περίπολος θανάτου Χ

(Sahara)

Mega 01.15

Τον Οκτώβριο του 1942 μια μικρή ομάδα αμερικανών ξεμένει στην έρημο Σαχάρα και αποφασίζει να επιτεθεί σε γερμανικό απόσπασμα. Χλιαρό και άστοχο ρημέικ μιας κλασσικής περιπέτειας με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, γυρισμένο για την αμερικάνικη τηλεόραση. Με Τζέιμς Μπελούσι και Άλαν Ντέιβιντ Λι. (Διάρκεια: 105′)

ΤΕΤΑΡΤΗ

Ο Διάβολος φοράει  Πράντα ΧΧ

(DevilwearsPrada)

Star 22.00

Αναμνήσεις της ιδιαιτέρας της Αγγλίδας Άννας Γουίντουρ, διευθύντριας του αμερικανικού «Vogue», πρωταθλήτριας στην ψυχική εξουθένωση των… υπηκόων της. Δηλαδή νεαρά δημοσιογραφίνα προσλαμβάνεται σε περιοδικό μόδας και πραγματοποιεί κάθε τρελή επιθυμία της αφεντικίνας της. Απολαυστική η Μέριλ Στριπ. Του 2004. (Διάρκεια: 101′)

Φιλιά εις τα παιδιά ΧΧΧ

ΕΡΤ2 23.00

Ο Βασίλης Λουλές υπογράφει αυτό το ντοκιμαντέρ για τα παιδιά εβραϊκής καταγωγής που χάθηκαν από το ναζιστικό καρκίνωμα την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Θεσσαλονίκη. Συγκινητικό, βαρύ, και ειλικρινές, αξίζει να ειδωθεί. Παραγωγής 2011. (Διάρκεια: 90′)

Τέλειος σύζυγος: Η ιστορία της Λέϊσι Χ

(The Perfect Husband: The Laci Peterson Story)

Mega 01.00

Όταν ο υπεράνω υποψίας συζυγός αναφέρει στην αστυνομία και στους γονείς της την εξαφάνισή της Λέισι, η πρώτη θα ανακαλύψει τα πτώματα της Λέισι και του παιδιού της, και θα τον «μαγκώσει» για τον φόνο τους. Καλοστημένη τηλεταινία, που κουβαλά όμως όλη τη χλιαρότητα μιας τέτοιας παραγωγής. Του 2004, με Ντιν Κέιν και Σάρα Μπράουν. (Διάρκεια: 90′)

ΠΕΜΠΤΗ

Ο υποκινητής ΧΧΧ

(Inside man)

Star 22.00

Ο Κλάιβ Όουεν καταστρώνει την τέλεια ληστεία, ενώ ο Ντένζελ Ουάσινγκτον προσπαθεί να του χαλάσει τα σχέδια σε μια καλογυρισμένη και καλοζυγισμένη περιπέτεια που φέρει την υπογραφή του Σπάικ Λι. Παραγωγής 2006, επίσης με Τζούντι Φόστερ, Κρίστοφερ Πλάμερ και Γουίλεμ Νταφόε (τι καστ!). (Διάρκεια: 119′)

Η ωραία του Μπρούκλιν ΧΧΧ

(Anna di Brooklyn)

ΒΟΥΛΗ 22.00

Πλούσια και όμορφη χήρα επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη στο χωριό της Ιταλίας που γεννήθηκε για να βρει σύζυγο. Έξοχος συνδυασμός κωμωδίας και ηθογραφίας σε ένα διασκεδαστικό φιλμ που ο Βιττόριο Ντε Σίκα συν-σκηνοθέτησε με τον Κάρλο Λαστρικάτι. Με τον ίδιο, και την Τζίνα Λολομπρίτζιτα που «λάμπει» μπροστά στο φακό. Παραγωγής 1958. (Διάρκεια: 98′)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Superman: η επιστροφή ΧΧΧ

(Superman returns)

Star 22.00

Ο Μπράιαν Σίνγκερ βάζει ξανά «μπρος» το μύθο του Σούπερμαν υπερτονίζοντας την θεϊκή του διάσταση – ο δε Μπράντον Ρουθ είναι άξιος διάδοχος του Κρίστοφερ Ριβ. Παραγωγής 2006, επίσης με Κέβιν Σπέισι (άψογος Λεξ Λούθορ!) και Κέιτ Μπόσγουορθ. (Διάρκεια: 140′)

Φως μετά το σκοτάδι ΧΧΧΧ

(Post Tenebras Lux)

ΕΡΤ1 01.00

Στο Μεξικό, ο Χουάν και η οικογένειά του εγκαταλείπουν την ζωή τους στην πόλη και εγκαθίστανται στην εξοχή. Εκεί, χαίρονται αλλά και υποφέρουν ερχόμενοι σε επαφή με έναν κόσμο που βλέπει την ζωή διαφορετικά. Σας τα περιγράφω απλά, αλλά μην επαναπαυεστε: Η ταινία του Κάρλος Ρεϊγάδας είναι ένα δυσκολοχώνευτο εγχείρημα που βρίθει σκηνοθετικών ζογκλερισμών και παράξενων συμβολισμών – ενώ παραμένει γοητευτικό μέχρι το τέλος. Του 2012, με Ρουτ Ρεϊγάδας και Αδόλφο Χιμένεθ – με βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες. (Διάρκεια: 115′)

Barbwire X

Star 03.15

Στην Αμερική του 21ου αιώνα, μια σκληροτράχηλή κυνηγός επικηρυγμένων αναλαμβάνει μια δύσκολη αποστολή. Μόνο για το χαβαλέ βλέπεται αυτό το χιουμοριστικό sci-fi, με Πάμελα Άντερσον και Βικτόρια Ρόουελ. Παραγωγής 2000. (Διάρκεια: 95′)