Σειρά επαφών, αλλά και παρεμβάσεων, είχε στο περιθώριο του ετήσιου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ, μετά τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις των μελών της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε στις κεντρικές εργασίες του συνεδρίου του ΕΛΚ, παρακολούθησε τις ομιλίες των κκ Βαγέλη Μεϊμαράκη, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Αντώνη Σαμαρά, ενώ είχε σειρά σημαντικών επαφών, με στελέχη και προσωπικότητες του ΕΛΚ.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, ενώ ο κ. Μπαρόζο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Τζιτζικώστας τον ενημέρωσε αναλυτικά για τις διαδικασίες της εκλογής νέου προέδρου του κόμματος.

Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, τον οποίο ευχαρίστησε και προσωπικά για τη συμβολή του στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς μέχρι πέρσι ο κ. Χαν ήταν επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ.

Αντικείμενο της συνομιλίας των δυο ανδρών αποτέλεσε και η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Τζιτζικώστας επέστησε την προσοχή του κ. Χαν στην τήρηση όλων των κανόνων της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου στην είσοδο νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας πως «τα νέα κράτη-μέλη θα πρέπει να σέβονται και να τηρούν αυτούς τους κανόνες, χωρίς να θίγουν την ενότητα, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη, που έχει αποκατασταθεί επί δεκαετίες στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Τέλος, ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό και για την ανάγκη η ΕΕ να έχει πιο ενεργό συνδρομή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.