Με τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέκο Φλαμπουράρη το πρωί της Τετάρτης άνοιξε ο κύκλος των κρίσιμων διαβουλεύσεων για την πορεία υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, απ’ όπου θα κριθεί η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν, επίσης, το Ασφαλιστικό και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Επικρατείας συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Αποχωρώντας ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι «ήταν η πρώτη εισαγωγική συνάντηση».

Η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, ψωμί, τις εκπτώσεις και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Αναφορικά με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για τις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή δεν έχει οριστεί χρόνος εφαρμογής διότι πρέπει να προηγηθούν μελέτες.

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, η προτεινόμενη από την Κυβέρνηση ΚΥΑ φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους δανειστές. Συγκεκριμένα η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.

Στις 11 αύριο το πρωί, θα συναντηθεί εκ νέου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών και θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».

Το απόγευμα (18:00) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μαζί με τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη και Τρ. Αλεξιάδη, θα συναντηθεί εκ νέου με τους εκπροσώπους των δανειστών με αντικείμενο συζήτησης τα οικονομικά και δημοσιονομικά, τον προϋπολογισμό για το 2016 και τη φορολογία.

Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών -Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ)- θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόλις 16 από τα 49 μέτρα και δράσεις, ενώ τα υπόλοιπα 33 θα πρέπει να τα έχει καλύψει το αργότερο ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, αν επιθυμεί να εκταμιευθούν τα δύο δισεκατομμύρια και να ξεκινήσει η προώθηση της δεύτερης λίστας.

Ομως στα βασικά παραδοτέα μέτρα του Οκτωβρίου, τα οποία έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπάρχουν βαριά μέτρα για τα οποία η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως ισοδύναμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ χωρίς ωστόσο να έχει τις σχετικές απαντήσεις.

Οι επαφές διεξάγονται στον απόηχο της απόφασης να αναβληθεί η προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, κατά την οποία αναμενόταν να γίνει η ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Πηγές με γνώση του θέματος ανέφεραν πως η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους και το θέμα θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως. Έτσι, η απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, που συνδέεται με την επίμαχη δέσμη προαπαιτούμενων, αναμένεται να κριθεί την επόμενη εβδομάδα.

Τα «αγκάθια» για το 1 δισ. ευρώ

Πολύ βαρύτερες δράσεις περιλαμβάνει το επόμενο πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών ώστε να εκταμιευθεί το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ, να ξεκινήσει η επίσημη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και, τέλος, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος του Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο του «κουρέματος» των καταθέσεων (bail in) που θα ισχύσει, σύμφωνα με την κοινοτική Οδηγία, από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Στο δεύτερο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

1. Ασφαλιστικό:

στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις

αύξηση εισφορών ΟΓΑ

νέος υπολογισμός εισφορών του ΟΑΕΕ

κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων

2. Ισοδύναμα για απόφαση ΣτΕ με ετήσιο κόστος 2 δισ. ευρώ

3. Κατάργηση ΕΚΑΣ με άμεση εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2016 για 70.000 συνταξιούχους

4. Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς

5. Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια

6. Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες από 13% στο 20%

7. Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο – Επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.