Βαριά πρόστιμα καλούνται να καταβάλουν η Fiat Chrysler και η αμερικανική Starbucks, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι Λουξεμβούργο και Ολλανδία παρείχαν «παράνομα φορολογικά οφέλη» στις δύο εταιρείες.

Οι εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα 20 με 30 εκατομμύρια ευρώ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία παρείχαν επιλεκτικά φορολογικά οφέλη στη Fiat Finance and Trade και στη Starbucks. Αυτά τα οφέλη είναι παράνομα βάσει των κανόνων της ΕΕ που αφορούν την παροχή κρατικών ενισχύσεων» ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

«Οι φορολογικές συμφωνίες που μειώνουν ψευδώς το φορολογικό βάρος μίας εταιρείας δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Είναι παράνομες. Ελπίζω ότι, με τη σημερινή απόφαση, αυτό το μήνυμα θα ακουστεί στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και στις εταιρείες» είπε η ευρωπαία Επίτροπος ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Όλες οι εταιρείες, μικρές ή μεγάλες, πολυεθνικές ή όχι, πρέπει να πληρώνουν τον φόρο που τους αναλογεί» πρόσθεσε η ίδια.

Παράλληλα, η Κομισιόν διεξάγει έρευνες για συμφωνίες και άλλων εταιρειών -ανάμεσά τους με την Amazon και την Apple- με κυβερνήσεις κρατών – μελών της ΕΕ.

Αντιδρούν Λουξεμβούργο, Ολλανδία

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η ολλανδική κυβέρνηση εξέφρασε την «έκπληξή» της για την απόφαση της Κομισιόν για τη φορολογική της συμφωνία με τη Starbucks και ότι είναι πεπεισμένη πως η συμφωνία αυτή συνάδει με τα διεθνή πρότυπα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η συμφωνία για κρατική ενίσχυση της Starbucks είναι παράνομη και η Ολλανδία θα πρέπει να ανακτήσει από την εταιρία φόρους ύψους 20-30 εκατ. ευρώ.

«Το γεγονός ότι η Κομισιόν παρατηρεί ότι υπάρχει κρατική ενίσχυση στην υπόθεση της Starbucks εγείρει πολλά ερωτήματα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ολλανδική κυβέρνηση. «Η Ολλανδία είναι πεπεισμένη πως τηρούνται οι υφιστάμενες διεθνείς προδιαγραφές» σημείωσε.

«Η Starbucks συμμερίζεται τις ανησυχίες που εξέφρασε η ολλανδική κυβέρνηση ότι υπάρχουν σημαντικά σφάλματα στην απόφαση και σχεδιάζουμε να ασκήσουμε έφεση καθώς τηρήσαμε τους κανονισμούς της Ολλανδίας και του ΟΟΣΑ» ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος της αμερικανικής αλυσίδας καταστημάτων.

«Η Starbucks συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του ΟΟΣΑ, τις κατευθυντήριες γραμμές και τη νομοθεσία και στηρίζει τη διαδικασία φορολογικής μεταρρύθμισης. Η Starbucks έχει καταβάλει κατά μέσο όρο παγκοσμίως φόρους με πραγματικό φορολογικό συντελεστή περίπου 33%, πολύ υψηλότερα από το μέσο συντελεστή του 18,5% που έχουν καταβάλει άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρίες» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διαφωνεί με την απόφαση της Κομισιόν, η οποία έκρινε ότι η φορολογική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler Automobiles ήταν παράνομη.

«Το Λουξεμβούργο διαφωνεί με τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην περίπτωση της Fiat Finance and Trade και επιφυλάσσεται όλων των δικαιωμάτων του», έγραψε ο Πιερ Γκραμενιά σε μήνυμά του στο Twitter.