Το Ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης της εγγύησης των καταθέσεων και η κοινή εκπροσώπηση της ευρωζώνης στο ΔΝΤ, περιλαμβάνονται στις προτάσεις για την περαιτέρω εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταθέσει νομοθετική πρόταση σχετικά με τα πρώτα βήματα προς ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης της εγγύησης των καταθέσεων (EDIS), ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο ευρωπαϊκό σύστημα, αποσυνδεδεμένο από τα δημόσια ταμεία των κρατών μελών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής, με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες θα μπορούν να είναι βέβαιοι για την ασφάλεια των καταθέσεών τους, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να βελτιώσει την εξωτερική εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ, καθώς «δεν αντιστοιχεί στην αυξημένη οικονομική και δημοσιονομική βαρύτητά της», και ειδικότερα προωθεί την μετάβαση προς μια ενοποιημένη εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον πρόεδρο της ευρωομάδας ως εκπρόσωπο της ευρωζώνης «μέχρι το 2025».

«Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ δεν μιλούν με μία φωνή στα διεθνής οικονομικά και χρηματοπιστωτικά φόρα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αν η ευρωζώνη έχει ενιαία φωνή στο ΔΝΤ θα έχει μεγαλύτερη και πιο ισχυρή επιρροή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Για να συμπληρωθεί και να ενισχυθεί η οικονομική εργαλειοθήκη, η Επιτροπή προτείνει επίσης, σε συμφωνία με την «Έκθεση των πέντε προέδρων», τη σύσταση εθνικών Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας καθώς και ενός συμβουλευτικού Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από