Στην αύξηση της φορολογίας στον τζόγο και των εισφορών που αποδίδουν εργολάβοι μεγάλων οδικών δικτύων προς το κράτος στρέφεται η κυβέρνηση για να απεγκλωβιστεί από τον λαβύρινθο των ισοδύναμων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο χρόνος λειτουργεί πιεστικά για το οικονομικό επιτελείο καθώς ώς το τέλος της εβδομάδας, όπως έχουν ανακοινώσει αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, θα πρέπει να έχουν εντοπιστεί οι πηγές νέων εσόδων που θα λειτουργήσουν ως ισοδύναμα για τις μεταβολές του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μέρος των εσόδων που δεν θα εισπραχθούν από τον αρχικά καθορισμένο ΦΠΑ στο 23% να καλυφθούν από την αύξηση της φορολογίας στα τυχερά παιχνίδια, ενώ συγχρόνως θα αυξηθούν οι εισφορές των επιχειρηματιών για αυτοκινητοδρόμους και γέφυρες με διόδια που έχουν κάνει απόσβεση. «Σε καμιά περίπτωση πάντως τα ισοδύναμα δεν θα προέλθουν από την κατανάλωση» διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν γνώση των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου.

ΤΡΕΙΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ. Το θέμα είναι φλέγον για την κυβέρνηση και συζητήθηκε ενδελεχώς και στη χθεσινή κοινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, όπου τελικώς επισημοποιήθηκε η επιβολή ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην ιδιωτική εκπαίδευση με συντελεστές 0% για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, 6% για φροντιστήρια, ΙΕΚ, σχολές ξένων γλωσσών, ωδεία και σχολές μπαλέτου, ενώ για τα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια θα ισχύσει, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, «καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13%». Είναι γεγονός ότι το Μαξίμου ήθελε να αποφύγει πάση θυσία την ενεργοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ με συντελεστή 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση για λόγους συμβολισμού και συνέπειας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης πριν από την κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό με δηλώσεις του στα «Παραπολιτικά» είχε πει: «Λειαίνουμε αλλά δεν καταργούμε τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα, αλλά να εκλογικεύσουμε το μέτρο που μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Λίγο αργότερα, ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη δήλωνε στον Real: «Δεν είναι οριστικό αυτό που είπε ο Νίκος Φίλης. Ας περιμένουμε λίγο ακόμη, η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην υπάρχει το νούμερο 23 (στον ΦΠΑ). Θεωρούμε ότι το μέτρο δεν είναι δίκαιο».

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Πάντως, παρά τις πληροφορίες που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυβερνητικοί κύκλοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η ιδέα για ένταξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε καθεστώς ΦΠΑ προέκυψε το περασμένο καλοκαίρι υπό πίεση τόσο από το οικονομικό επιτελείο όσο και από τους θεσμούς, με την επισήμανση πως «δεν ήταν αποκλειστική πρόταση της κυβέρνησης».

Ωστόσο, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, είπε: «Η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση», ακυρώνοντας την θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως επρόκειτο για συναπόφαση με τους δανειστές.

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Ως προς το Ασφαλιστικό, που επίσης συζητήθηκε στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός δεν έδειξε κανέναν ενθουσιασμό για τις προτάσεις της επιτροπής σοφών, εντοπίζοντας μάλιστα ψήγματα νεοφιλελεύθερων στοιχείων σε ορισμένες από αυτές. Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να αρχίσει εντατικός διάλογος προκειμένου «να μετρήσουμε και τις αντιδράσεις της κοινωνίας», υπενθυμίζοντας προς τους αρμόδιους υπουργούς πως η κατεύθυνση του νέου Ασφαλιστικού θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε κοινωνικό πρόσημο. Πάντως, η πρόταση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου παραμένει στον καθορισμό εθνικής σύνταξης με κατώτατο όριο τα 390 ευρώ. Αλλες κυβερνητικές πηγές προσδιορίζουν την εθνική σύνταξη στο 60% του μεσαίου εισοδήματος.

Ολα τα καυτά κυβερνητικά ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και δεν είναι λίγα, από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το Ασφαλιστικό, τα ισοδύναμα για την εκπαίδευση, και το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει αύριο υπό τον Πρωθυπουργό.