Με προέλευση από την Ανατολή, το φαγόπυρο (μαύρο σιτάρι) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ασία και αποτελεί βασικό συστατικό για τα noodles. Λέγεται ότι οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν ήταν οι μοναχοί στο Θιβέτ για να φτιάξουν ζυμαρικά από το αλεύρι του. Μία σαλάτα με φαγόπυρο, αβοκάντο και μπρόκολο είναι από τα πιο υγειά και χορταστικά γεύματα, καθώς περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, Ε και Κ μέταλλα και ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και επιπλέον βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης. Επίσης δεν περιέχει γλουτένη. H συνταγή είναι του σεφ Στέλιου Αρακά.
Υλικά
150γρ Φαγόπυρο
100γρ Μπρόκολο
60γρ Αβοκάντο Κρήτης (να είναι τόσο ώριμος, ώστε να λιώνει όταν τον πιέζουμε)
20γρ Φρέσκο κρεμμύδι
30γρ Καρότο
10γρ Άνιθο
10γρ Σέλινο
Για το Dressing:
20γρ Χαρουπόμελο
10γρ Παλαιωμένο ξίδι
40γρ Ελαιόλαδο
Χυμό από ένα πορτοκάλι
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζω το φαγόπυρο για 3 ώρες σε κρύο νερό, αφού το σουρώσω το βράζω για 10 λεπτά. Στο ίδιο νερό βράζω για 3 λεπτά το μπρόκολο και το κρυώνω αμέσως. Ψιλοκόβω το κρεμμύδι, το καρότο και τα αρωματικά. Για το dressing ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί. Περιχύνω και σερβίρω με το αβοκάντο. Αντί για φαγόπυρο μπορώ να χρησιμοποιήσω πλιγούρι.
Σεφ Στέλιος Αρακάς
Ο σεφ Στέλιος Αρακάς έχει ολοκληρώσει τις σπουδές τους στις Επαγγελματικές Σχολές Γαστρονομίας Chef d’ oeuvre με εξειδίκευση σε «Art of cuisine and Gastronomy». Έχει εργαστεί στο εστιατόριο All Senses δίπλα στον chef Ronnie Emborg (2 αστέρια Michelin), στο Funky Gourmet (2 αστέρια Michelin) και στον νεότερο γαστρονομικό στέκι της Αθήνας, την Cookoovaya και ως private chef σε γιοτ στην εταιρεία bluscapes.
Τον Απρίλιο του 2015 κέρδισε την πρώτη του σημαντική διάκριση στον διαγωνισμό «Mediterranean Yacht Show», όπου κατέκτησε το τρίτο βραβείο με τη δημιουργία του «μπαρμπούνια σαβόρο γεμιστά με ελιά, τα οποία συνοδεύονταν από ζουλιέν μαρμελάδας σκόρδου, σφαίρα ξύδι, πίκλα κρίταμου και κονφί ντομάτας. Έχει κάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια μοριακής γαστρονομίας, ενώ το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην ελληνική fusion κουζίνα.