Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είναι ο Κλάους Σβαμπ, ένας γερμανός μηχανικός και οικονομολόγος ο οποίος δίδαξε επί τέσσερις δεκαετίες Επιχειρηματική Πολιτική στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Οι πρώτοι του καλεσμένοι, το καλοκαίρι του 1971, ήταν 444 εκτελεστικοί διευθυντές και πρόεδροι δυτικοευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ενώ οι χορηγοί του συνεδρίου ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βιομηχανικοί σύνδεσμοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Πολιτικοί προσκλήθηκαν για πρώτη φορά το 1974 και τα επόμενα χρόνια προστέθηκαν θρησκευτικοί ηγέτες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Οι σύνεδροι φτάνουν πλέον τους 2.200. Και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις εργασίες ξεπερνούν τους 500.

Ο Δημήτρης Μάρδας έχει κάτι από τον Κλάους Σβαμπ. Οπως κι εκείνος, φοράει γυαλιά, τα μαλλιά του έχουν πέσει και διδάσκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς εάν είναι αυτές οι συμπτωματικές ομοιότητες που τον οδήγησαν σχεδόν μεταφυσικά να συλλάβει την ιδέα της δημιουργίας ενός «θερινού Νταβός». Είναι σαφές, όμως, ότι η ιδέα που κοινοποίησε κάπως επιφυλακτικά, ίσως επειδή φοβήθηκε την καζούρα των σόσιαλ μίντια, περιγράφει στην ουσία ένα φαραωνικό σχέδιο. Κι όπως όλα τα φαραωνικά σχέδια, απαιτεί για την υλοποίησή του ό,τι δεν διαθέτει η ελληνική διοίκηση: οργάνωση, συνέχεια και αξιοπιστία. Με άλλα λόγια, μια ιδέα όπου στην κατάλευκη και πένθιμη Ελβετία αποδείχθηκε ευφυής, στην ηλιόλουστη και ζωηρή Ελλάδα κινδυνεύει να αποδειχθεί απλώς αφελής.

Ο άλλος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι το φόρουμ να εκφυλιστεί σε ένα τριήμερο καλοκαιρινής ραστώνης επειδή αυτό που κρύβεται πίσω από τις φαραωνικές προθέσεις δεν είναι παρά μια αφίσα του ΕΟΤ. Ο υπουργός οραματίζεται τη δημιουργία ενός κέντρου τεχνών και φιλοσοφίας –μάλλον με την παρόρμηση ότι οι τέχνες και η φιλοσοφία γεννήθηκαν εδώ και ότι εάν στο Νταβός χτυπάει τους χειμώνες η καρδιά του καπιταλισμού, στην Αιγιλεία θα ανασταίνεται τα καλοκαίρια η ψυχή του ανθρωπισμού. Εμείς θα βάζουμε τον ήλιο, τη θάλασσα και το κτίριο, οι άλλοι θα βάζουν τη σκέψη και το αντηλιακό.