Πτωτικές πιέσεις αναμένεται να δεχθεί το ευρώ το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την Credit Suisse Group AG, αυτό θα γίνει επειδή κατά την επερχόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της ΕΚΤ στις 22 Οκτωβρίου στη Μάλτα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναμένεται να δώσει σήμα για νέα νομισματική χαλάρωση. Ο επενδυτικός οίκος τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα έχει πετύχει τις πιο ακριβείς προβλέψεις για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, σύμφωνα με την κατάταξη του Bloomberg.

«Βασιζόμαστε στην ιδέα ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει έως τα τέλη του έτους την ποσοτική χαλάρωση. Εκτιμούμε ότι ο Ντράγκι θα προετοιμάσει τις αγορές με τις δηλώσεις του για την επέκταση αυτή, αλλά η ίδια η αύξηση της χορήγησης ρευστότητας θα ανακοινωθεί κατά τη συνάντηση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο» εξήγησε ο Ματ Ντερ, ο οποίος είναι αναλυτής της εταιρείας στη Νέα Υόρκη.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ισοτιμία του ευρώ δεν παρουσίασε ουσιαστική μεταβολή και παρέμεινε στα 1,1348 δολάρια. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την πορεία των τιμών δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο μόλις 0,1%. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται πολύ κάτω από τον στόχο που θέτει η ΕΚΤ με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι πάλι έτοιμη να αναλάβει δράση. Για τον λόγο αυτό ο Ντράγκι αναμένεται να δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

«Θεωρώ ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου θα ακολουθήσει πτωτική πορεία» εκτιμά ο Λι Φέριτζ που είναι αναλυτής της State Street Global Markets. Ωστόσο βλέπει το ευρώ να ακολουθεί ξανά ανοδική πορεία έναντι του αμερικανικού νομίσματος κοντά στα τέλη του έτους.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές του σχεδίου εφαρμογής ποσοτικής χαλάρωσης συνολικού ποσού 1,1 τρισ. ευρώ, προτού χρησιμοποιήσει άλλα πιο συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχει στη διάθεσή της.

© Bloomberg News