Με 154 «υπέρ» έναντι 140 «κατά» – σε σύνολο 294 ψηφισάντων – ψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και με τη στήριξη των βουλευτών της συμπολίτευσης το πολυνομοσχέδιο. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο Νίκος Νικολόπουλος. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, όπως είχε προαναγγείλει, ψήφισε «ναι» επί της αρχής αλλά καταψήφισε τα άρθρα 1,2,5,10,13,21 – το πρώτο αφορά συνταξιοδοτικά θέματα, το δεύτερο φορολογικά, το 5 ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις, το 13 διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών και το 21 περιλαμβάνει καταργούμενες διατάξεις που είχαν ψηφιστεί στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Η ΝΔ ψήφισε «όχι» σε όλα εκτός από το άρθρο 14 (αφορά την μη διάσπαση του ΑΚΑΓΕ – Ταμείο Χρηματοδότησης των Επόμενων Γενιών – με στόχο την χρηματοδότηση ελλειμματικών ταμείων αλλά και την 25ετία στο δημόσιο βάσει του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνου). Το ΠΑΣΟΚ «όχι» σε όλα εκτός από τα άρθρα 14 και 17 (αφορά ζητήματα σιδηροδρομικών σταθμών και αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ). Το Ποτάμι «όχι» σε όλα εκτός από το άρθρο 10 (αφορά ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης). Το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή«όχι» σε όλα

Από την ψηφοφορία απουσίαζε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, η όποια με επιστολή της – που όμως δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα – έκανε γνωστό πως αν ήταν παρούσα θα ψήφιζε «ναι» επί της αρχής και επί των άρθρων. Από την ψηφοφορία έλειπαν ακόμη πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι κ.κ. Α.Γεωργιάδης (ΝΔ), Άννα Καραμανλή (ΝΔ), η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και ο Γ.Μανιάτης καθώς και η Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι).

Τι προηγήθηκε

Η συζήτηση στην Ολομέλεια άρχισε το πρωί και για δεύτερη ημέρα, με τους 155 βουλευτές της δικομματικής συγκυβέρνησης να δηλώνουν ότι υπερψηφίζουν επί της αρχής, αλλά και με έναν εξ αυτών ως τώρα, τον Ν. Νικολόπουλο να προαναγγέλει πως θα πει «όχι» σε ορισμένα άρθρα.

Από την άλλη πλευρά, σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής, με ορισμένα κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ) να λένε πως υπό προϋποθέσεις –αν, δηλαδή, υπάρξουν «βελτιώσεις» ως την ώρα της ψηφοφορίας- θα υπερψηφίσουν κάποιες διατάξεις, οι οποίες δεν έχουν σχέση με αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων, ή αλλαγές με τις οποίες είναι απολύτως αντίθετα.

Προφανής στόχος των αιτημάτων για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί άρθρων –για το περιεχόμενο των οποίων έχουν δημοσιοποιήσει προβληματισμό και ενστάσεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ- είναι εκ μέρους της αντιπολίτευσης η πρόκληση ρηγμάτων στην πλειοψηφία.

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία σε τέσσερα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα κατέθεσε η ΝΔ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγκεκριμένα ζητεί ονομαστική ψηφοφορία επί: του άρθρου 1, για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, του άρθρου 5, για τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, του άρθρου 13, για τις αλλαγές που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ, και του άρθρου 21, το οποίο προβλέπει ότι η ειδική εισφορά των συνταξιούχων της επικουρικής ασφάλισης, η οποία τηρείται σε λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, δε μπορεί να χρησιμοποιείται στο εξής για την κάλυψη ελλειμμάτων των Επικουρικών Ταμείων και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Προηγουμένως, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι κατέθεσαν από κοινού αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στα ίδια αυτά άρθρα, καθώς και στο άρθρο 2 που αφορά τα φορολογικά θέματα.

Αναψαν τα αίματα για τον Σταθάκη

Άναψαν τα αίματα» στην Βουλή κατά την συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την αξιολόγηση. Με «φόντο» την υπόθεση του «πόθεν έσχες» του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη έντονη ήταν η αντιπαράθεση που σημειώθηκε με τον βουλευτή του Ποταμιού Γ. Αμυρά να κάνει λόγο για «εκατομμυριούχο αριστερά», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η «κόντρα» κλιμακώθηκε όταν στο θέμα παρενέβη το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Ο βουλευτής του Ποταμιού διερωτήθηκε αν είναι αριστερός ένας υπουργός που ξεχνά να δηλώσει ότι έχει ένα εκατομμύριο ευρώ, τονίζοντας προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν είστε κυβέρνηση της αριστεράς -είστε η εκατομμυριούχος αριστερά».

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες από την πτέρυγα της πλειοψηφίας αλλά ο κ. Αμυράς συνέχισε λέγοντας: «Είναι αριστερή πρακτική να πηγαίνεις από την Αθήνα στο Αίγιο με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ; Σας βρωμάει το ΚΤΕΛ; Αυτή είναι η κυβερνώσα εκατομμυριούχος αριστερά. Ακούστε και μην εξεγείρεστε, δεν σας είδα να εξεγείρεστε με το πολυνομοσχέδιο που κόβει τα προνοιακά επιδόματα αναπήρων».

Οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν το σχόλιο του προεδρεύοντος Ν. Κακλαμάνη ο οποίος είπε ότι «πρώτη φορά βλέπω κάποιους να αισθάνονται προσβολή επειδή λένε κάποιον εκατομμυριούχο». Αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αν. Λοβέρδος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι τελικά κάποιοι δεν επλήγησαν από τα μνημόνια όπως φάνηκε από τα «πόθεν έσχες τους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς ζήτησε να σταματήσει η λάσπη και η παραφιλολογία, επισημαίνοντας ότι για όλα θα δοθούν απαντήσεις και ότι η στάση της αντιπολίτευσης δεν βοηθά ούτε την λειτουργία του κοινοβουλίου ούτε την διαδικασία ελέγχου από την αρμόδια επιτροπή.

Το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης, ωστόσο, ανέβηκε πάλι όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «έχουμε πάρει το λαϊκό κόσμο του και αυτό σας πονάει». «Το κόμμα που έφτιαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου μεταλλάχθηκε σε διαπλεκόμενο κόμμα του οποίου εσείς σήμερα είστε το απολειφάδι», είπε απευθυνόμενος προς τους εξοργισμένους «πράσινους» βουλευτές.

Από την πλευρά της ΝΔ ο Ι. Βρούτσης τόνισε προς το κυβερνών κόμμα ότι «δεν είστε αθώες περιστερές» και ότι «δύο μέρες τώρα οι βουλευτές σας μιλούν για την ανωτερότητα της αριστεράς, όμως ας σταματήσει αυτό το παραμύθι διότι και παρελθόν έχετε και άλλα θέματα ανοικτά»