Επειτα από μία μακρά περίοδο ύφεσης, το 2014 αποτέλεσε σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι υπήρξε αρχικά αποκλιμάκωση και τελικά ανακοπή της ύφεσης, με αποτέλεσμα την καταγραφή θετικού ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ. Οι βελτιώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη υπήρξαν σημαντικές, όμως στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας οι δυσκολίες παρέμειναν έντονες και οι θετικές εξελίξεις ήταν μάλλον «αδύναμες». Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο σύνολο των ελληνικών εταιρειών τα μεν κέρδη EBITDA περιορίστηκαν το 2014, ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα (προ φόρου) παρέμεινε ζημιογόνο, με συνολικές ζημίες ύψους €7,9 δισ., προερχόμενες κυρίως από τον τραπεζικό χώρο.

Σε αυτήν τη συγκυρία λαμβάνει μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες συνολικά βελτίωσαν εντυπωσιακά την κερδοφορία τους, παρότι οι πωλήσεις τους κατέγραψαν μικρή μόνο αύξηση. Πράγματι, το 2014 οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες αφενός εμφάνισαν συνολικά κέρδη EBITDA της τάξης των €10 δισ., υπερδιπλάσια των αντίστοιχων κερδών EBITDA που προκύπτουν από το σύνολο των ελληνικών εταιρειών, αφετέρου κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση (28%) του τελικού αποτελέσματος, εμφανίζοντας κέρδη προ φόρου €4,3 δισ.

Η εξέλιξη της κερδοφορίας των εταιρειών της έκδοσης αποτελεί αναμφισβήτητα μεγάλο επίτευγμα, είναι δε ασύγκριτα καλύτερη από τα αποτελέσματα του συνόλου των ελληνικών εταιρειών.

Βέβαια οι δύσκολες συνθήκες που βιώσαμε και το 2014 επηρέασαν αρνητικά και πολλές κερδοφόρες εταιρείες και ομίλους που εμφάνισαν μείωση κερδών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 22% των εταιρειών της περσινής κατάταξης δεν συμπεριλαμβάνεται στη φετινή κατάταξη. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες του 2014, μόνο 62 εταιρείες είναι εισηγμένες στο ΧΑ, γεγονός που καταδεικνύει πόσο ρηχό είναι το Χρηματιστήριο της χώρας μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι οι κορυφαίες αυτές επιχειρήσεις με τις εντυπωσιακές επιδόσεις τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και σίγουρα θα πρέπει να αποτελούν πρότυπο για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Στην παρούσα φάση, η δημοσιονομική θέση της χώρας έχει επιδεινωθεί ξανά και η οικονομία δοκιμάζεται για άλλη μια φορά από την επιβολή των capital controls και την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, που ανέκοψαν την όποια βελτίωση είχε καταγραφεί τους πρώτους μήνες του έτους.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι πρωτοπόρες αυτές επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή που θα δώσει νέα ώθηση στον επιχειρηματικό τομέα, προκειμένου η χώρα μας να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.

O Νικήτας Κωνσταντέλλος είναι διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group