Project Syndicate

Ενα ήταν το ερώτημα που κυριάρχησε στη φετινή ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έγινε στο Περού: Θα προκαλέσουν τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση την ώρα που ο κόσμος προσπαθεί ακόμη να αντιμετωπίσει την προηγούμενη; Ομως όσοι πιστεύουν ότι η Κίνα αποτελεί σήμερα τον ασθενέστερο κρίκο της παγκόσμιας οικονομικής αλυσίδας μπορεί να κάνουν λάθος.

Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας δεν αποτελεί έκπληξη ούτε προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Αυτή η μείωση στον ρυθμό ανάπτυξης ήταν αναμενόμενη καθώς η χώρα είδε την οικονομία της να μετατρέπεται από οικονομία φτωχών σε οικονομία της μεσαίας τάξης που βασίζεται στις καταναλωτικές δαπάνες και τις εξαγωγές. Η αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων από την κυβέρνηση απαιτεί επιδέξια ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

Σήμερα όσοι είναι υπεύθυνοι για την οικονομική διακυβέρνηση της χώρας δείχνουν πολύ πιο ικανοί στο να διαχειριστούν καταστάσεις από όσο έδειχναν πριν από μερικούς μήνες, όταν έγινε η υποτίμηση του γουάν και εκδηλώθηκε η αναταραχή στις αγορές μετοχών. Η Κίνα πιθανότατα θα καταφέρει να αποφύγει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα τα οποία όλοι φοβούνταν το καλοκαίρι. Μετά το 2008 ο κόσμος έμαθε πόσο επικίνδυνα μπορούν να συνδυαστούν οι λάθος προσδοκίες στην οικονομία με τα λάθη στην πολιτική, μετατρέποντας μικρά προβλήματα σε μεγάλες καταστροφές, πρώτα στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στην ευρωζώνη. Θα είναι ειρωνεία εάν αποδειχτεί ότι οι ηγέτες της Κίνας κατανοούν καλύτερα το πώς αντιδρούν το καπιταλιστικό σύστημα και η πραγματική οικονομία από όσο καταλαβαίνουν οι υπέρμαχοι των ελεύθερων αγορών στη Δύση.

* Ο Ανατόλ Καλέτσκι είναι επικεφαλής οικονομολόγος και πρόεδρος της GavekalDragonomics. Είναι πρώην αρθρογράφος των «Times of London», «International New York Times» και «Financial Times».