Μισάνοιχτο έμεινε τελικά το παράθυρο ελευθερίας που άνοιξαν χθες οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας για τη Βίκυ Σταμάτη κάνοντας δεκτή την έβδομη κατά σειρά αίτηση αποφυλάκισής της.

Δάκρυα χαράς ήταν η πρώτη αντίδραση της Βίκυς Σταμάτη στο άκουσμα της θετικής απόφασης που ύστερα από τριάμισι χρόνια μπορεί να την οδηγήσει κοντά στο παιδί της –μοναδική της επιθυμία, σύμφωνα με όσα έχει κατ’ επανάληψη πει στους δικαστές η ίδια. Μόλις όμως η σύζυγος του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου άκουσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να σφραγίσει το εισιτήριο προς την ελευθερία είναι η καταβολή 50.000 ευρώ εγγυοδοσίας –70.000 ευρώ είχε προτείνει νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας –ένιωσε να χάνει και πάλι τη γη κάτω από τα πόδια της.

Γιατί; Οπως είπε ο συνήγορος υπεράσπισής της, η Βίκυ Σταμάτη δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει για να βγει από τη φυλακή. «Οι κατηγορούμενοι πένονται. Ζουν στη φυλακή με 10, 20 ευρώ από φίλους και συγγενείς. Δεν έχουν φράγκο τσακιστό. Δεν μπορούν να συντηρηθούν» είπε ο Φραγκίσκος Ραγκούσης απευθυνόμενος προς τους δικαστές που κρατούσαν στα χέρια τους την τύχη της εντολέως τους. «Οχι, όχι, όχι άλλη φυλακή» ακούστηκε να λέει η Βίκυ Σταμάτη αποχωρώντας από τη δικαστική αίθουσα όπου διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό η δίκη για την υπόθεση με τις αποκαλούμενες «χρυσές μίζες», με βασικό κατηγορούμενο τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Τελικά το δικαστήριο άκουσε μεν την έκκληση της κατηγορουμένης, μείωσε το ύψος της εγγυοδοσίας κατά 20.000 ευρώ σε σχέση με την πρόταση της εισαγγελέως, αλλά κατά την υπεράσπιση και αυτό το δώρο αποδεικνύεται στην πράξη άδωρον.

Οι δικαστικοί λειτουργοί μάλιστα αρνήθηκαν να πουν «ναι» στην άμεση αποφυλάκισή της δίνοντας στην κατηγορουμένη δίμηνη προθεσμία για να πληρώσει τα χρήματα της εγγυοδοσίας. «Το δικαστήριο έδειξε επιείκεια και με την απόφαση και με την εγγυοδοσία» είπε η πρόεδρος Ανθή Γκάμαρη και το θέμα έκλεισε εκεί.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ. Το αποτέλεσμα όμως για τη Βίκυ Σταμάτη δεν αλλάζει. Για να μπορέσει ελεύθερη –κανονικά και με τον νόμο –να διασχίσει την πύλη του Δρομοκαΐτειου όπου κρατείται λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, θα πρέπει να βρει χρήματα και να πληρώσει την εγγύηση.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την καταβολή εγγυοδοσίας οι δικαστές επέβαλαν στη Βίκυ Σταμάτη και τους εξής περιοριστικούς όρους: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση τρεις φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα, αφαίρεση διαβατηρίου και διαμονή σε συγκεκριμένη διεύθυνση που θα δηλώσει στο δικαστήριο. Ολα αυτά εξυπηρετούν εκ του νόμου έναν και μόνο σκοπό: τη διασφάλιση της παρουσίας της στην εξελισσόμενη δίκη, στην οποία φέρεται –κατά την κατηγορία –να έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Η ίδια βέβαια από την πρώτη στιγμή έχει αρνηθεί οποιαδήποτε παράνομη πράξη που της αποδίδεται, αντιτείνοντας ότι ουσιαστικά πληρώνει την απόφασή της να παντρευτεί τον πρώην υπουργό και τιμωρείται λόγω της ιδιότητας του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Στην κρίση των δικαστών πάντως βάρυνε και το γεγονός ότι η Βίκυ Σταμάτη πριν από λίγους μήνες, μετά την απόρριψη μιας ακόμα αίτησης αποφυλάκισης, είχε αποδράσει από το Δρομοκαΐτειο.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ. «Σας εκλιπαρώ να σκύψετε με τη δέουσα ευαισθησία και τον δέοντα σεβασμό στην έκκλησή μου να δώσετε τη δυνατότητα, που ούτως ή άλλως είναι επιτρεπτή στο πλαίσιο του νόμου, να επανέλθω στον ρόλο της μάνας και μόνο σε αυτόν» είχε πει η Βίκυ Σταμάτη ζητώντας, παρά την απόδρασή της, να της δώσουν την πολυπόθητη για κάθε κατηγορούμενο δεύτερη ευκαιρία. Ολα αυτά τα χρόνια που παραμένει κρατούμενη οι αιτήσεις της στηρίζονται σε τρεις άξονες: Επικαλείται λόγους υγείας, την ανάγκη να βρεθεί το συντομότερο δυνατό κοντά στο ανήλικο παιδί της που βιώνει πολύ άσχημα την απουσία της, αλλά και τα νέα δεδομένα στην υπόθεση, που όπως λέει, δείχνουν την αθωότητά της.