Η Ισπανία εμμένει στις θέσεις της παρά την κριτική που άσκησε στην κυβέρνησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Η Κομισιόν είχε ζητήσει αναθεώρηση του προϋπολογισμού για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το έλλειμμα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος ανέφερε ότι η Μαδρίτη δεν θα αλλάξει το οικονομικό της πλάνο. Επέμεινε ότι η χώρα θα πετύχει τον στόχο του ελλείμματος για φέτος - που αφορά έλλειμμα 4,2% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ - και ότι θα το μειώσει κάτω από το 3% με τον προϋπολογισμό του 2016.
«Δεν θα προχωρήσουμε σε αλλαγές επειδή πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε πλήρως τον στόχο» ανέφερε ο Ντε Γκίντος.
Τα σχόλιά του βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτά του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η Κομισιόν υποτιμά την ισχύ της οικονομικής ανάπτυξης της Ισπανίας. Ο Ραχόι επανέλαβε χθες ότι η χώρα του βρίσκεται καθ' οδόν για να πετύχει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος φέτος, επικαλούμενος προβλέψεις για ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης και των φορολογικών εσόδων.
Η Κομισιόν είχε κάνει την πρόβλεψη ότι το 2016 το έλλειμμα της Ισπανίας θα κυμανθεί στο 3,5% και ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσής του στο 2,8% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει ακόμη την πρόβλεψη ότι το έλλειμμα της Ισπανίας θα ανέλθει φέτος σε 4,5% και όχι σε 4,2% που προβλέπει η κυβέρνηση.
Οι εκτιμήσεις αυτές της Κομισιόν αποτελούν πλήγμα για την κυβέρνηση του Ραχόι, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τη διενέργεια γενικών εκλογών. Ο Ραχόι, ο οποίος φοβάται τον αντίκτυπο που θα έχει η μέχρι τώρα επιβληθείσα λιτότητα στο εκλογικό αποτέλεσμα, ποντάρει στο ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί αρκετά και πως ο ίδιος θα φανεί ως ο μόνος πολιτικός που μπορεί να διαφυλάξει την ανάπτυξη αυτή.       
© Bloomberg News
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από