Σε έναν ενιαίο λογαριασμό που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών θα μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών του Δημοσίου, σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Πρόκειται για τον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου που θα συσταθεί ώς τις 31 Δεκεμβρίου, επιτρέποντας στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών να διαχειρίζεται τα διαθέσιμά του με τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ουσιαστικά, δηλαδή, αυτό που γινόταν περιστασιακά το προηγούμενο διάστημα, όταν επιστρατεύθηκαν τα διαθέσιμα των φορέων για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του Δημοσίου, θα γίνεται στο εξής με οργανωμένο τρόπο.

Ταυτόχρονα, εξυπηρετούνται όμως και οι ανάγκες των φορέων για καλύτερη διαχείριση διαθεσίμων, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «συντελείται το επόμενο βήμα στην κοινή διαχείριση των διαθεσίμων της Γενικής Κυβέρνησης με τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου, στον οποίο θα μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υπό διακριτούς υπολογαριασμούς. Τονίζεται ότι η κοινή διαχείριση στο πλαίσιο ενός ενιαίου λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος εξυπηρετεί την επίτευξη καλύτερων αποδόσεων και κυρίως την αποφυγή περαιτέρω δανεισμού».