Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τον υποψήφιο για το χρίσμα των ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ «κλασικό τύπο ριάλιτι σόου» που έχει αξιοποιήσει τάσεις στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αλλά είναι απίθανο να καταλήξει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είναι μεγάλος κυνηγός της δημοσιότητας, και μάλιστα σε μια εποχή που το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν έχει κατασταλάξει ακόμα ποιες είναι οι θέσεις που υποστηρίζει, και όχι μόνο αυτές στις οποίες αντιτίθεται», είπε ο Ομπάμα για τον Τραμπ σε συνέντευξη στο κανάλι CBS και την εκπομπή «60 Minutes» που βγήκε στον αέρα την Κυριακή το βράδυ (τοπική ώρα).

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Τραμπ ηγείται όλων των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

Μιλώντας για την σφοδρή επίθεση του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα της αγοράς ακινήτων ενάντια στους μετανάστες, ο Ομπάμα είπε ότι ο Τραμπ έχει αξιοποιήσει «το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα το οποίο όντως υπάρχει σε μεγάλο τμήμα τουλάχιστον των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων» που θα ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές.

Οταν ρωτήθηκε για τον αν ο Τραμπ έχει ελπίδες να γίνει πρόεδρος, ο Ομπάμα απάντησε: «Αυτό το αφήνω στους ειδικούς. Δεν νομίζω ότι θα καταλήξει να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Για Χίλαρι και Μπάιντεν

Είπε επίσης για τη Χίλαρι Κλίντον, που διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ότι δεν είχε ο ίδιος γνώση της χρήσης από την Κλίντον ιδιωτικού της σέρβερ για το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο όσο υπηρετούσε στην κυβέρνησή του ως υπουργός Εξωτερικών αλλά και ότι αυτό δεν αποτελούσε θέμα εθνικής ασφάλειας.

«Εκανε ένα λάθος, και το έχει ομολογήσει», είπε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι ο τρόπος που έχει μεγαλοποιηθεί είναι εν μέρει για πολιτικούς λόγους. Πιστεύω όμως ότι ίσως θα μπορούσε να είχε χειριστεί την πρώτη απόφαση καλύτερα και να είχε κάνει την ομολογία νωρίτερα».

Οταν του ζητήθηκε η γνώμη για την πιθανή υποψηφιότητα του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ομπάμα τον αποκάλεσε έναν από τους καλύτερους αντιπροέδρους της ιστορίας και είπε, «Αμα κάθεσαι ακριβώς δίπλα στον πρόεδρο σε κάθε σύσκεψη και […] παλεύεις με τα ίδια θέματα, είμαι σίγουρος γι’ αυτόν πως θα λέει στον εαυτό του, θα μπορούσα να κάνω πολύ καλή δουλειά».

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι θα μπορούσε να επανεκλεγεί ο ίδιος για τρίτη φορά, αν δεν απαγορευόταν από το σύνταγμα, απάντησε μονολεκτικά, «Ναι».